Lapsivampyyri kahlittiin hautaan

Puolassa sijaitsevassa joukkohaudassa on useita luurankoja, jotka on haudattu salaperäisissä olosuhteissa. Tutkijat löysivät haudasta myös lapsen, jota tuon ajan ihmiset pitivät vampyyrina.

Knogler på jordhøj med måleredskab
© Dariusz Poliński, Nicolaus Copernicus University

Arkeologit ovat löytäneet 1600-luvun hautausmaan jäänteet Pohjois-Puolassa sijaitsevan Pieńin läheltä. Erityisesti yksi haudoista herätti huomiota.

Kuolleiden joukosta löytyi lapsen luuranko, ja haudassa oli useita merkkejä siitä, että tuon ajan ihmiset luulivat pientä lasta vampyyriksi.

Lapsi oli haudattu kasvot alaspäin, jotta ruumis ei voinut nousta haudasta ja kävellä taas. Lapsen jalkojen ympärille oli myös asennettu lukko, joka kahlitsi sen symbolisesti hautaan.

Leukojen värjäytymisen syyksi paljastuivat kupari ja kulta – ne olivat luultavasti ainesosia taikajuomassa, jonka oli tarkoitus parantaa lapsen verenjano.

Hyljeksittyjen joukkohauta

Lapsi ei ollut ainoa vampyyrina haudattu.

Arkeologit löysivät vuonna 2022 läheisestä haudasta naisen, joka oli haudattu muiden vampyyreistä annettujen silloisten määräysten mukaisesti. Hänellä oli viikatemiekka kaulassaan.

Siitäkin on vihjeitä, että Pieńin hautausmaa oli tarkoitettu erityisesti ihmisille, jotka olivat jollain tavalla poikkeavia yhteiskunnan jäseniä.

"Tämän paikan tärkein merkitys piilee siinä, että voimme oppia lisää perinteistä ja tavoista, jotka koskivat poikkeavina pidettyjen ihmisten kohtelua ja heidän syrjäytymistään", kertoo Dariusz Poliński Nicolaus Copernicus -yliopistosta.

"Kaikki löydöksemme osoittavat, että tämä oli syrjittyjen hautausmaa – hautapaikka niille, joiden haluttiin unohtuvan."

Esiin kaivetut vihreiksi värjäytyneet hampaat

Lapsen leuka oli värjäytynyt. Haudan löytäneet arkeologit arvelevat, että värjäytyminen on saattanut johtua lapsen parantamiseen tarkoitetuista juomista.

© Dariusz Poliński, Nicolaus Copernicus University