Lapsi haudattiin kuin vampyyri

Malariaan menehtyneiden hautausmailta löytyi 1 500 vuotta sitten kuolleen lapsen ruumis. Kaikesta päätellen roomalaiset halusivat varmistaa, että lapsi pysyisikin haudassaan.

Malariaan kuolleen lapsen suuhun pantiin kivi, jottei hän voisi nousta kuolleista ja levittää tautia muihin ihmisiin.

Arkeologit ovat löytäneet Italiasta 400-luvulta peräisin olevan 10-vuotiaan lapsen ruumiin, jonka roomalaiset olivat ilmeisesti pelänneet voivan nousta takaisin kuoleman valtakunnasta. Lapsi oli kuollut malariaan, jonka roomalaiset yhdistivät pahoihin henkiin, ja ruumiille oli tungettu suuhun suuri kivi – todennäköisesti varmistamaan, että hän pysyisi haudassaan.

”Erittäin outoa ja kammottavaa”

Kivi oli tungettu tiukasti kuolleen lapsen suuhun. Tapa ei ollut yleinen antiikin aikaan, mutta keskiaikana niin tehtiin monesti, kun ihmiset pelkäsivät, että vainaja nousisi ylös vampyyrina.

”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Tämä on erittäin outoa ja kammottavaa. Paikalliset ovat alkaneet kutsua ruumista Lugnanon vampyyriksi”, kertoi arkeologi David Soren, joka on ollut mukana kaivauksissa Umbriassa vuodesta 1987.

Malariaan kuolleiden lasten hautausmaa

Luuranko löytyi La Necropoli dei Bambini -hautausmaalta eli lasten hautausmaalta, joka sijaitsee Italiassa Umbrian hallintoalueella Lugnano in Teverinan kunnassa.

Hautausmaa on peräisin 400-luvun puolivälistä. Silloin alueella riehui tappava malariaepidemia, joka surmasi lukuisia vastasyntyneitä ja pikkulapsia. Kuolettavat epidemiat ruokkivat taikauskoa, ja roomalaiset muun muassa pelkäsivät, että kuolleet nousisivat haudoistaan tartuttamaan eläviä.

Arkeologit ovat löytäneet hautausmaalta myös korpinkynsiä, rupikonnan luita ja uhrattujen koiranpentujen jäännöksiä, mikä viittaa siihen, että hautausrituaaleissa on käytetty magiaa ja noituutta. Esimerkiksi yhden hautausmaalta löydetyn 3-vuotiaan tytön ruumiin käsiin ja jalkoihin oli kiinnitetty kiviä estämään hänen paluunsa maan päälle.