Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Läpimurto: Heettiläinen luurankolöytö

Arkeologit ovat löytäneet Keski-Turkista ensimmäistä kertaa tarunomaiseen heettiläiskansaan kuuluneen naisen luurangon jäännöksiä.

Anadolu Agency

3 500 vuotta vanha kallo ja reisiluu ovat saaneet arkeologit innostumaan.

Luurangon kappaleet löydettiin nimittäin muinaisen Sapinuwan alueelta. Kaupunki oli arvoituksellisten heettiläisten rakentama.

”Löytö on erittäin merkityksellinen”, kuvaili professori Aygül Süel Hitit Üniversitesistä turkkilaismedialle.

Voi valaista heettien arvoitusta

Süelin mukaan luut ovat nuoren naisen, joka on ehkä kuulunut heettiläiseen kuningasperheeseen, ja se tekee löydöstä mullistavan:

”Heettiläisten kuningashautoja tai luurankoja ei ole aiemmin löydetty.”

Se johtuu siitä, että heettiläiset yleensä polttivat vainajansa, ja tähän asti arkeologit ovat löytäneet vain pieniä luun palasia, joista ei ole irronnut paljon tietoa.

Nyt löydettyjen luiden hiiliajoitus kertoo niiden iän tarkemmin, ja dna-analyysi voi kertoa enemmän heettiläisten alkuperästä.

Loivat mahtavan imperiumin

Sapinuwa, josta luiden kappaleet löytyivät, oli yksi heettiläisten suurimmista uskonnollisista ja hallinnollisista keskuksista, ja se oli myös monien kuninkaiden asuinpaikka.

Heettiläiset asettuivat Anatoliaan 2000-luvulla eaa., ja vuoteen 1400 eaa. mennessä he olivat rakentaneet yhden pronssikauden mahtavimmista imperiumeista, joka hallitsi suurinta osaa Vähästä-Aasiasta sekä nykyisten Libanonin ja Syyrian alueita ja sotivat jopa Egyptin faraoita vastaan.

Noin 1180 eaa. valtakunnan viholliset kukistivat sen, ja heetit katosivat historiasta yhtä arvoituksellisesti kuin olivat siihen astuneet.

Lue myös:

Historianet.fi-sivusto

VOITA MAHTAVA LEGO TAJ MAHAL -SETTI

1 minuuttia
Arkielämä

Vahva porakone/ruuvinväännin huippuedullisesti

2 minuuttia
Rikolliset

Pääsiäislukemisto: Pohjolan murhat

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota