Suamy Beydoun/Reuters/Ritzau Scanpix
Kasvot, Amazon-joki

Kuivuus paljasti salaperäisiä kivikasvoja Amazon-joesta

Viime kuukausina vedenpinta on laskenut joissakin Amazonin sivujoissa jopa 15 metriä, ja se on paljastanut merkittäviä Brasilian alkuperäisväestön arkeologisia löytöjä.

15 metriä.

Niin paljon vedenpinta on laskenut muutamassa kuukaudessa Amazonin sivujoissa sen jälkeen, kun Pohjois-Brasiliaa koetteli pahin kuivuus vuosisataan.

Manausin suurkaupungin lähellä katastrofaalinen kuivuus on kuitenkin tuonut esiin myös ilonaiheen.

Rio Negro- ja Solimões-joet laskevat Amazoniin paikassa, jossa vesi on laskenut niin paljon, että arkeologit ovat löytäneet joukon kivikaiverruksia aiemmin veden alla olleesta kalliosta.

Useimmissa kalliopiirroksissa on ihmiskasvoja eri ilmeineen, joista osa on hymyileviä ja osa synkkiä.

"Tämä paikka ilmaisee tunteita ja mielialoja. Kasvot on kaiverrettu kallioon, ja niillä on paljon yhteistä modernin taiteen kanssa", sanoi arkeologi Jaime de Santana Oliveira Brasilian kansallisen historian ja taideperinnön instituutista.

Vastalöydettyjä petroglyfejä ei ole vielä tarkasti ajoitettu, mutta Oliveiran mukaan kaiverrukset ovat peräisin ajalta ennen kuin eurooppalaiset asuttivat Etelä-Amerikan.

"Alueen ihmistoiminnasta saatujen todisteiden perusteella uskomme, että ne ovat noin 1 000–2 000 vuotta vanhoja", arkeologi sanoi.

Kasvot, Amazon-joki

Kasvoja löytyi äskettäin kalliosta, joka oli aiemmin veden alla.

© Suamy Beydoun/Reuters/Ritzau Scanpix

Arkeologit tietävät aiempien löytöjen perusteella, että maan alkuperäisväestö teki juuri tällä alueella työkaluja. Ehkä samoja työkaluja käytettiin näiden [petroglyfien] (https://historianet.fi/kulttuuri/arkeologia/kalliopiirrokset-mita-ne-tarkoittavat-ja-kuka-niita-teki {"target":"_blank"}) kaivertamiseen.

Kuivuus on tavallista pahempi

Kuivuus on toistuva osa Amazonin ilmastoa toukokuusta lokakuuhun, mutta tämän vuoden kuivuus on ollut tavallista vakavampi.

Brasilian viranomaisten mukaan historiallinen kuivuus johtuu ilmastonmuutoksen ja El Niño -sääilmiön yhdistelmästä, joka johtaa suuriiin muutoksiin lämpötilassa ja sademäärissä Tyynenmeren maissa.