Vanhat haudat sijaitsevat noin 10 metriä nykyisten rakennusten alapuolella.
Italiassa toimivan kansallisen ydinfysiikan instituutin italialaisista ja japanilaisista tutkijoista koostuva ryhmä on saanut selville, miten maanalaiset kammiot voidaan kartoittaa ilman kalliita kaivauksia.
Hiukkasia onkalossa
Scientific Reports -lehdessä julkaistussa artikkelissa tutkijat selittävät, että he käyttivät maanalaisten hautakammioiden tutkimiseen myonitomografiaa.
Myonit ovat alkeishiukkasia, joita syntyy, kun kosminen säteily törmää Maan ilmakehän yläosissa ilmamolekyyleihin. Myoneilla on elektronin tavoin negatiivinen varaus, mutta ne ovat yli 200 kertaa niin painavia kuin elektronit.
Fyysikot käyttävät myoneja materiaalien ominaisuuksien tutkimiseen, sillä kun myonit tunkeutuvat aineen läpi, ne menettävät energiaansa tai niiden rata taipuu.
Myonitomografialla luodaan kolmiulotteinen kuva kohteesta samaan tapaan kuin lääketieteellisessä kuvantamisessa käytetään tietokonekerroskuvasta, joka perustuu siihen, että eri kudokset ja elimet absorboivat säteitä eri tavalla.
Tutkijaryhmä analysoi seinien ja kiven läpi tunkeutuneita myoneja, jotka olivat levittäytyneet maanalaiseen onkaloon.
3D-kuvia hiukkasten radoista
Tutkimuslaitteilla rekisteröitiin varautuneiden myonihiukkasten radat ja muodostettiin niistä kuva.
Sen jälkeen tutkijat mittasivat hiukkasilmaisimella myonien suunnan ja virran, eli sen, kuinka monta myonia laitteen läpi virtaa tietyssä ajassa. Lopuksi myonien radoista onkalossa luotiin 3D-malli.
Myoneja rekisteröivien ilmaisimien pitää sijaita juuri tutkittavan alueen alapuolella, sillä myonit saapuvat ylhäältä ilmakehästä.
Toisin sanoen laitteen piti olla syvemmällä kuin 10 metrin syvyydessä, missä hautakammion oletettiin olevan.
Napolissa on maan alla vanhoja vesisäiliöitä, jälkiä vanhasta kaivostoiminnasta ja toisen maailmansodan aikaisia pommisuojia. Niinpä tutkijat löysivät 18 metriä maan alta 1800-luvulta peräisin olevan kellarin. Siellä he rekisteröivät 28 päivän aikana runsaat 10 miljoonaa myonia.
Sen jälkeen tutkijat vertasivat myonivirtaa aiemmin tunnettujen rakenteiden 3D-kuviin ja paikansivat siten hautakammion.
Kammion koko on noin 2 kertaa 3,5 metriä. Sen uskotaan olleen varakkaan henkilön hauta 500–200-luvulta eaa. Käytetyllä menetelmällä ei kuitenkaan voida tunnistaa luita tai ruukunpalasia.