Kopterit pelastavat kulttuuriperintöä

Räjähtämättömät pommit ovat aiemmin estäneet arkeologeja tutkimasta kunnolla Laosissa sijaitsevaa kulttuurisesti arvokasta aluetta. Nyt he voivat tutkia aluetta kauko-ohjattavien kopterien avulla.

Ruukkujen tasanko, Laos

Tutkijat ovat päässeet kopterien avulla tutkimaan Laosissa sijaitsevaa ”ruukkujen tasankoa”.

© Australian National University

Australialaistutkijat ovat keksineet keinon, jolla päästä tutkimaan vaikeapääsyistä ”ruukkujen tasankoa” Laosissa.

Paikkaa pidetään yhtenä Aasian tärkeimmistä arkeologisista kohteista. Siellä on 85 aluetta, joilla lojuu tuhansia kiviruukkuja. Ruukut ovat peräisin ajalta 500 eaa.–500 jaa., ja ne liittyvät hautajaisrituaaleihin.

Maailman pommitetuin maa

Vain seitsemällä 85 alueesta on voitu tehdä kaivauksia, sillä maan synkkä historia on muuttanut seudun vaikeapääsyiseksi ja vaaralliseksi.

Yhdysvaltalaiset pommittivat Laosia Vietnamin sodan aikana vuosina 1964–1971 niin ankarasti ja usein, että Laos on maailman pommitetuin maa asukasmäärään suhteutettuna.

Jopa kolmannes pommeista, eli noin 80 miljoonaa, ei räjähtänyt. Niinpä pienessä maassa on paljon paikkoja, joissa ei ole turvallista kulkea.

Lumetodellisuusarkeologiaa Plain of Jars Laos

Tutkijat pääsevät nyt tutkimaan alueita, joille on liian vaarallista mennä.

© Plain of Jars Archaeological Project /MIVP Cave2

Tutkimuksia lumemaisemassa

Arkeologit ottivat nykyteknologian avukseen päästäkseen tutkimaan aluetta.

He ovat filmanneet kauko-ohjattavien koptereiden avulla vaarallisia alueita ja luoneet geofyysisen datan ja aiemmissa kaivauksissa saatujen tietojen perusteella virtuaalitodellisuus- eli lumemaiseman, jossa he voivat työskennellä ilman pelkoa raajojensa menettämisestä.

Tätä lumemaisemaa pääsee toistaiseksi katsomaan vain yliopistossa Melbournessa, Live Science kirjoittaa. Tutkijat toivovat, että he voivat jonain päivänä jakaa sitä laajemmalle, mutta sitä ennen muiden on tyydyttävä kopterin kuvaamaan videoon, jonka perusteella virtuaalitodellisuusmaisema on laadittu.