Kolikko muumioi lapsen käden

Kauan sitten kuolleen lapsen muumioitunut käsi kiinnitti tutkijoiden huomion. Nyt he ovat selvittäneet, miksi käsi muumioitui.

Kupariraha oli värjännyt lapsen luut vihreiksi.

Hautaruukussa ollut noin 150 vuotta sitten kuolleen vauvan käsi kiinnitti tutkijoiden huomion. Lapsen ruumiista oli jäljellä enää muutama luu, mutta osa oikeaa käsivartta ja muuta ruumista oli säilynyt muumioituneena. Nyt tiedetään, miksi.

Lapsen kädessä oli ollut haudassa kupariraha, joka on estänyt käden kudosten hajoamisen. Tutkijoiden mukaan kyseessä on ensimmäinen dokumentoitu tapaus, jossa kupari on aiheuttanut muumioitumisen.

Tutkimuksesta kirjoitettiin Archaeological and Anthronpological Science - julkaisussa.

Kupari värjäsi luut vihreiksi

Kemiallisten analyysien mukaan kolikosta oli levinnyt kuparia ruumiin käteen ja ja käsivarteen. Kuparin antimikrobiset ominaisuudet ovat säilyttäneet käden kudosta, ja mittausten mukaan myös muiden säilyneiden luiden kuparipitoisuus on lähes 500 kertaa normaalia suurempi. Sen näkee myös paljain silmin, sillä monet lapsen luista ovat vihreitä.

Lapsi on ilmeisesti syntynyt kuolleena, ja se on heti sen jälkeen haudattu. Varmistaakseen lapsensa pääsevän tuonpuoleiseen äiti on antanut sille mukaan hautaan kolikon. Tapa tunnetaan muun muassa Kreikan mytologiasta.