Amelia Earhart Lockhead Electra 10E -koneessaan, jolla hän yritti lentää maapallon ympäri.

© Creative Commons/Wikimedia

Koirat etsivät maailmankuulun lentäjän jäännöksiä trooppiselta saarelta

Tutkijat eivät ole luopuneet toivosta löytää jotain merkkejä 80 vuotta sitten kadonneesta lentäjästä Amelia Earhartista. Nyt vainukoirat pannaan etsimään hänen luitaan Tyynenmeren saarelta.

perjantai 7. heinäkuuta 2017 teksti Karine Kirkebæk

80 vuotta sitten 2. heinäkuuta 1937 Amelia Earhart nousi suunnistajansa Fred Noonanin kanssa lentokoneellaan ilmaan Laesta Papua-Uusi-Guineasta.

Enää oli jäljellä yksi viimeisistä osuuksista heidän maailmanympärilennostaan. Earhartin ja Noonanin oli määrä laskeutua Howlandsaarelle, mutta he eivät koskaan saapuneet sinne.

Yhden teorian mukaan Earhart teki pakkolaskun Tyynellämerellä noin 650 kilometrin päässä Howlandsaaresta sijaitsevalle pienelle Nikumarorosaarelle.

Amelia Earhart oli matkalla Howlandsaarelle, kun hän katosi.

© Google Maps

Taitavia vainukoiria

Ryhmä tutkijoita The International Group for Historic Aircraft Recovery -järjestöstä on järjestänyt aiemmin 12 etsintäretkeä Earhartin jäännösten löytämiseksi.

Nyt järjestö lähettää neljä bordercollie-rotuista koiraa Nikumaroroon. Koirat tulevat vainukoiria rikostutkintaan kouluttavasta insituutista, ja ne ovat erikoistuneet historiallisten ruumiinjäännösten etsintään. Tällaiset koirat ovat vainunneet ihmisen jäännöksiä jopa 2,7 metrin syvyydestä.

Jos koirat löytävät luita, luut lähetetään Yhdysvaltoihin, jossa tutkijat vertaavat niiden dna:ta Earhartin elossa olevilta sukulaisilta saatuun dna:han. 

Suuria odotuksia

Tutkijoilla on suuret odotukset Nikumaroron tutkimusten suhteen. Ihmisten jäännösten etsimiseen erikoistuneet koirat ovat tehokkaampia kuin mitkään maatutkat. Lisäksi TIGHAR löysi vuonna 2012 saarelta purkin pisamien ehkäisyyn tarkoitettua voidetta, jollaista Earhartin tiedetään käyttäneen.

Aiemmin tänä vuonna TIGHAR kertoi tunnistaneensa Nikumarorolta löydetyn käsivarren luun Earhartin luuksi. Luu löytyi jo vuonna 1940, mutta se tutkittiin tarkemmin vasta tänä vuonna. 

Ehkä sinua kiinnostaa...