Gareth Beale & Culture Club/Contributeur
Glencoen verilöyly, hopea-aarre, Alasdair “MacIain” MacDonald

Klaanijohtajan takasta löytyi hopea-aarre: Piilotettiin juuri ennen kuuluisaa verilöylyä

Englannin kuningas sai vuonna 1692 tarpeekseen kapinallisista skoteista ja tapatti suurimman osan Macdonaldin klaanista. Nyt arkeologit uskovat löytäneensä hopea-aarteen, jonka klaanin johtaja piilotti ennen veristä hyökkäystä aamutuimaan.

Joskus 1600-luvun lopulla syvällä Skotlannin ylängöillä sijaitsevassa Glencoen kaupungissa kaadettiin 36 hopea- ja pronssikolikkoa ruukkuun.

Kivi lisättiin kanneksi ennen kuin ruukku piilotettiin takkaan – täydelliseen piilopaikkaan aarteelle. Mutta aarteen omistaja piilotti arvoesineet turhaan, sillä hän ei koskaan palannut hakemaan niitä.

Kolikot löydettiin vasta hiljattain, kun arkeologit tekivät kaivauksia mökissä, johon ne oli piilotettu. Tutkijoiden mukaan kolikot todistavat tärkeästä ja verisestä jaksosta Skotlannin historiassa.

Arkeologit uskovat kolikoiden kuuluneen klaanijohtajalle Alasdair "Maclain" MacDonaldille. "Maclain" kieltäytyi Skotlannin mahtavan MacDonald-klaanin johtajana vannomasta uskollisuutta monarkille William III:lle, joka tunnetaan myös nimellä William Oranialainen. Hänet kruunattiin Englannin, Skotlannin ja Irlannin kuninkaaksi vuonna 1689.

Klaanin jäsenet lähtivät pakoon

Vuonna 1692 kuningas luopui pyrkimyksestä saada Maclainit kuriin ja nuhteeseen, ja hän päätti sen sijaan kukistaa kapinallisen klaanin lopullisesti.

Helmikuun 13. päivänä 120 hallituksen sotilasta marssi Glencoeen yksi tavoite mielessään. Seuraukset tunnetaan Glencoen verilöylynä. Sotilaat tappoivat häikäilemättä noin 38 MacDonaldin klaanin jäsentä, mukaan lukien itse klaanin johtajan.

Arkeologit uskovat, että "Maclain" onnistui piilottamaan perheen omaisuuden takkaan ennen sotilaiden hyökkäystä.

Glencoen verilöyly, hopea-aarre, Alasdair “MacIain” MacDonald,

Hopeakolikoiden joukossa oli kolikoita useista Euroopan maista luultavasti muistoina "Maclainin" matkoilta Italiaan ja Ranskaan.

© Gareth Beale

Oletus perustuu siihen, että viimeisimmät kolikot ovat peräisin 1680-luvulta. Arkeologit näkivät kuitenkin myös, että ruukku oli piilotettu varsin huolellisesti, mikä olikin järkevää. Verilöyly alkoi varhain aamulla 13. helmikuuta 1692, ja "Maclain" on saattanut kiirehtiä piilottamaan aarteen takan sisään ennen kuin yritti paeta.

Hämmästyttävää oli se, ettei löytöä tehnyt kukaan kokeneista arkeologeista vaan nuori arkeologian opiskelija Lucy Adams Glasgow'n yliopistosta ja vieläpä ensimmäisillä kaivauksillaan:

"En todellakaan odottanut näin jännittävää löytöä ensimmäiseltä kaivaukseltani. En usko, että innostun enää koskaan niin kuin silloin, kun näin kolikot saviruukussa", Adams sanoi lehdistötiedotteessa.

Kauniiden kolikoiden lisäksi arkeologit ovat löytäneet vanhasta metsästysmajasta myös monia muita esineitä. Niihin kuuluu metsästysvälineitä, kuten piikivenpaloja, luoteja ja ruudin mittaamiseen tarkoitettuja astioita.

Arkeologit analysoivat nyt kaikki löydöt muidenkin innokkaiden arkeologian opiskelijoiden avustamina.