Soturit ovat peräisin Sardiniassa vallinneesta ns. nuraghekulttuurista, jonka jäljiltä saarella on myös tuhansia kivirakennelmia.

Kivisoturit vartioivat jälleen

Sardinian hallitsijoiden hautoja noin 2 700 vuotta sitten vartioineet kiviset soturit on kunnostettu.

tiistai 29. toukokuuta 2012

Konservaattorit ovat onnistuneet entisöimään ainutlaatuisen muinaisen sardinialaisen patsasarmeijan. Armeija koostuu 33 kivisotilaasta, joista 25 on nyt suurella vaivalla korjattu niiden oltua murskana noin kolmetuhatta vuotta. Kokoamiseen kului kahdeksan vuotta.

Tutkijoiden mukaan yli kaksimetriset sotilaat ovat peräisin noin 700-luvulta eaa. Tuhansina kappaleina olleet patsaat kaivettiin esiin 1980-luvulla, ja ne olivat varastossa vuoteen 2004, jolloin konservaattorit aloittivat palapelin kokoamisen.

Miekoin, kilvin ja jousin varustetut kivisoturit ovat tutkijoiden mukaan vartioineet Sardinian rautakautisia hallitsijanhautoja. Veistosryhmä on ainutlaatuinen Euroopassa, eivätkä tutkijat voi siten kuin arvailla patsaiden alkuperäistä merkitystä.

Todennäköisesti Karthagon valloitusarmeija lopulta tuhosi patsasarmeijan.

Patsaiden kokoaminen on herättänyt jälleen kiinnostuksen Sardinian niin sanottuun nuraghekulttuuriin, joka vallitsi saarella noin 1500 eaa. – 500 eaa. Sen aikana saarelle rakennettiin siellä edelleen olevat noin 7 000 kivi-rakennelmaa, ns. nuraghea.

Ehkä sinua kiinnostaa...