Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

kivikausi, figuuri, Kiina, pikkulintu
© Francesco D'Ericco & Luc doyon
Kulttuuri - Arkeologia

Kivikauden taiteilija veisti pikkulinnun

Kiinasta löydetty miniveistos on historiallisesti merkittävä, sillä tutkijoiden mukaan se todistaa, että aasialaiset eivät oppineet koristeveistosten tekoa eurooppalaisilta.

Kiinassa kaivauksia tehneet arkeologit löysivät tähän asti vanhimman Aasiasta peräisin olevan koristeveistoksen. Kivestä taitavasti veistetty lintu on noin 13 500 vuotta vanha, ja se löydettiin Henanin maakunnasta.

Lintu on pituudeltaan vain 1,9 senttimetriä nokan kärjestä pyrstön kärkeen, ja se on tehty yhdestä luunkappaleesta, jota on kovetettu tulella.

Taiteilija veisti linnun kehon terävän kiven avulla ja lisäsi linnulle vieläpä pyrstön, joka muodostaa vastapainon nokalle, jolloin lintu pystyy seisomaan pystyssä itsekseen – keikahtamatta nokalleen tai pyrstölleen.

pieni lintu, Kiina, Henan, kivikausi
© Francesco D'Ericco & Luc doyon

Maailman vanhin veistos Saksasta

Mikroskoopin avulla tutkijat havaitsivat, että linnun muotoiluun oli käytetty useita välineitä: Luuta oli koverrettu taltalla, sen pintaa oli raaputettu jollakin ja lopuksi pinta oli kiillotettu kiiltäväksi.

Tutkijoiden mukaan löytö voi kumota aiemman teorian, jonka mukaan pienten koristehahmojen valmistus levisi Euroopasta muualle maailmaan – teoria perustui siihen, että maailman vanhin veistos löydettiin Saksasta.

Niin kutsuttu Leijonamies-veistos löydettiin Hohlenstein-Stadelin alueelta, ja se on noin 40 000 vuotta vanha. Veistos on tehty mammutin syöksyhampaasta.

Tutkijat toteavat, että pieni lintupatsas on ensimmäinen merkki siitä, että kiinalaiset olivat kehittäneet oman veistotaiteensa eurooppalaisista riippumatta.

Lue myös:

Arkeologia

20 outoa kuoppaa löytyi Stonehengen lähistöltä

3 minuuttia
por-Bazjyn, khan, uygurer
Arkeologia

Tutkijat selvittivät arvoituksellisen rakennelman salaisuuden

2 minuuttia
Luuranko ratsusoturi Saksa
Arkeologia

Saksasta löydetty soturinhauta ihastuttaa

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota