Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Koivuntuohitervaa käytettiin liimana, mutta sitä on myös pureskeltu.

Kulttuuri - Arkeologia

Kivikauden purukumista löytyi Skandinavian vanhinta DNA:ta

Ensimmäiset ihmiset saapuivat Skandinaviaan noin 10 000 vuotta sitten. Tutkijat ovat nyt päässeet ruotsalaisten esivanhempien jäljille purupihkasta saadun DNA:n avulla.

Yli 10 000 vuotta sitten ruotsalaiset metsästäjä-keräilijät jauhoivat tököttiä eli purupihkaa. Se oli koivun tuohesta tehtyä tervaa, jota käytettiin esimerkiksi työkalujen liimaamiseen. Tukholman yliopiston tutkijat onnistuivat eristämään ihmisten DNA:ta kolmesta purupihkan palasesta.

Purkassa on paljon potentiaalia

Purupihkat ovat peräisin Lounais-Ruotsista Huseby Kievin kivikautisesta asumuksesta, ja ne löytyivät 1990-luvun alussa.

Tuolloin niiden sisältämää DNA:ta ei ollut mahdollista tutkia, mutta nyt niistä on löydetty uudella tietokonetekniikalla ja oikeustieteellisin menetelmin geneettistä materiaalia kolmesta yksilöstä: kahdesta naisesta ja yhdestä miehestä. Kussakin tutkitussa purupihkamöntissä oli vain yhden yksilön DNA:ta, joten kivikauden ihmiset eivät ilmeisesti jakaneet purukumiaan.

”Kivikauden purukumin DNA avaa valtavasti mahdollisuuksia jäljittää ihmisten alkuperää ja muuttoliikkeitä”, kertoo tutkimukseen osallistunut Per Persson Oslon kulttuurihistoriallisesta museosta.

DNA viittasi Länsi-Eurooppaan

Kivikauden ihmisten DNA:ta on saatu yleensä luista, mutta niitä on löydetty vain vähän Skandinaviasta. Nyt purupihkasta saadun DNA:n perusteella kivikautisen ruotsalaiskylän asukkaissa oli enemmän läntistä kuin itäeurooppalaista perimää.

Huseby Kievistä löydetyt työkalut on kuitenkin valmistettu Itä-Euroopassa käytetyllä tekniikalla. Siksi tutkijat uskovatkin, että Ruotsiin on tullut kivikaudella ihmisiä sekä idästä että lännestä.

Lue myös:

Hitler

Galleria: Hitlerin maalaukset

3 minuuttia
Sarjamurhaajat

Pedofiili aatelismies oli keskiajan karmein sarjamurhaaja

11 minuuttia
Lääketiede

Koronavirus Yhdysvalloissa – St. Louis näytti esimerkkiä vuonna 1918

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota