Kivikauden purukumista löytyi Skandinavian vanhinta DNA:ta

Ensimmäiset ihmiset saapuivat Skandinaviaan noin 10 000 vuotta sitten. Tutkijat ovat nyt päässeet ruotsalaisten esivanhempien jäljille purupihkasta saadun DNA:n avulla.

Koivuntuohitervaa käytettiin liimana, mutta sitä on myös pureskeltu.

Yli 10 000 vuotta sitten ruotsalaiset metsästäjä-keräilijät jauhoivat tököttiä eli purupihkaa. Se oli koivun tuohesta tehtyä tervaa, jota käytettiin esimerkiksi työkalujen liimaamiseen. Tukholman yliopiston tutkijat onnistuivat eristämään ihmisten DNA:ta kolmesta purupihkan palasesta.

Purkassa on paljon potentiaalia

Purupihkat ovat peräisin Lounais-Ruotsista Huseby Kievin kivikautisesta asumuksesta, ja ne löytyivät 1990-luvun alussa.

Tuolloin niiden sisältämää DNA:ta ei ollut mahdollista tutkia, mutta nyt niistä on löydetty uudella tietokonetekniikalla ja oikeustieteellisin menetelmin geneettistä materiaalia kolmesta yksilöstä: kahdesta naisesta ja yhdestä miehestä. Kussakin tutkitussa purupihkamöntissä oli vain yhden yksilön DNA:ta, joten kivikauden ihmiset eivät ilmeisesti jakaneet purukumiaan.

”Kivikauden purukumin DNA avaa valtavasti mahdollisuuksia jäljittää ihmisten alkuperää ja muuttoliikkeitä”, kertoo tutkimukseen osallistunut Per Persson Oslon kulttuurihistoriallisesta museosta.

DNA viittasi Länsi-Eurooppaan

Kivikauden ihmisten DNA:ta on saatu yleensä luista, mutta niitä on löydetty vain vähän Skandinaviasta. Nyt purupihkasta saadun DNA:n perusteella kivikautisen ruotsalaiskylän asukkaissa oli enemmän läntistä kuin itäeurooppalaista perimää.

Huseby Kievistä löydetyt työkalut on kuitenkin valmistettu Itä-Euroopassa käytetyllä tekniikalla. Siksi tutkijat uskovatkin, että Ruotsiin on tullut kivikaudella ihmisiä sekä idästä että lännestä.