Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kivikauden koira, Ruotsi

Kivikauden koira sai lahjoja hautaansa

Koira on ollut ihmisen paras ystävä tuhansia vuosia. Kaivauksissa Ruotsin Blekingessä kävi ilmi, miten lämpimästi jo kivikauden metsästäjät suhtautuivat nelijalkaiseen seuralaiseensa.

Shutterstock, Getty Images/SSPL

8 400 vuotta sitten eräs koira haudattiin yhtä rakastavasti ja huomioiden kuin monet lemmikit nykyään.

Koira asetettiin lepäämään lähelle omistajansa taloa muinaisella asuinpaikalla Sölvesborgissa Ruotsin Blekingessä. Blekingen museon arkeologit uskovat sen saaneen mukaansa myös hautalahjoja.

”Löysimme neljä pientä piinkappaleita, joiden arvelemme olevan veitsen tai vastaavan jäännöksiä. Toivomme lisäanalyysien paljastavan, olemmeko oikeassa”, kaivausten johtaja Carl Persson selittää.

Stenalderhund, Sverige

Koiran luuranko makasi vuosituhansia merenpohjassa suojaavan hiekkakerroksen alla.

© Carl Persson/Blekinge Museum

Koira nostettiin maapaakussa

Kun HISTORIA soitti Perssonille, tämä oli juuri nostamassa hautaa ylös sisätiloissa tehtäviä lisätutkimuksia varten.

”Kaivamme koiran ylös 70 x 60 sentin maapaakun sisässä, viemme sen tutkittavaksi ja käymme maa-aineksen läpi. Ajatuksena on myös asettaa koira esille juuri sellaisena kuin se oli löydettäessä”, Persson kertoo.

Stenalderhund, Sverige, Sölvesborg

Sölvesborgin muinainen asuinpaikka oli vuosituhansiameren alla. Paikalta on kaivettu valtavia määriä hiekkaa, jotta on saatu esiin ne 51 asumusta, jotka tähän mennessä on löydetty. Kaikkiaan asuinpaikasta on paljastettu nyt noin 15 000 m2.

© Carl Persson/Bleking Museum

Mahdollisesti taitava metsästyskoira

Ruotsalaistutkijat eivät vielä tiedä, mitä nykyistä koirarotua haudattu kivikautinen koira muistuttaa eniten. Luiden perusteella se oli melko pieni, mutta sen hampaat olivat puolestaan yllättävän vahvat.

Koira on saattanut olla erityisen taitava metsästyskoira, ja sen omistaja on halunnut kunnioittaa sitä hautaamalla sen arvokkaasti.

Stenalder, jægere

Ruotsalaiset arkeologit uskovat, että koiran omistajat vaeltelivat pitkin Etelä-Ruotsia kesäaikaan. He ovat ehkäpä ylittäneet Juutinrauman metsästääkseen nykyisen Kööpenhaminan lähellä. Asuinpaikalta on nimittäin löydetty suuria määriä piikiveä Malmön alueelta.

© Getty Images/SSPL

Lue myös:

Arkeologia

Uusi tutkimus: Koiran kesyttivät Euroopan ensimmäiset ihmiset

2 minuuttia
Rekikoira, Grönlanti, ikivanha
Arkeologia

UUSI LÖYTÖ: Rekikoirat polveutuvat 9 500 vuoden takaa

2 minuuttia
Pentu Siperia ikirouta
Arkeologia

18 000 vanha eläimen pentu hämmästyttää

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota