Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kivikauden ihmiset nauttivat runsaasti hiilihydraatteja

Juurekset kuuluivat jo 170 000 vuotta sitten kivikauden ihmisten ruokavalioon. Merkittävä löytö asettaa uuteen valoon nykyisin suositut niin sanotut paleoruokavaliot.

Lynn Wadley & Shutterstock

170 000 vuotta vanhat eteläisestä Afrikasta löydetyt paahdetut juurekset viittaavat siihen, että kivikauden ihmisten paleoruokavalio sisälsi runsaasti hiilihydraatteja.

Löydön perusteella nykyinen ”paleoruokavaliona” tunnettu suuntaus, jossa monesti vältetään runsaasti tärkkelystä ja hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita, ei vastaa todellisuutta.
”Pelkäänpä, että suosittu käsitys paleoruokavaliosta on harhaanjohtava”, toteaa tutkimusta johtanut professori Lyn Wadley.

Vanhimpia paahdettuja juureksia

Kypsennetyt kasvikset löydettiin Etelä-Afrikasta Border Cave -nimisestä luolasta. Witwaterstrandin yliopiston tutkijat löysivät 55 hiiltynyttä jäännettä Hypoxis angustifolia -kasvin juuriosista. Kasvi on sukua niin sanotulle afrikkalaiselle perunalle, ja sen maavarret sisältävät runsaasti hiilihydraatteja.

Tutkijoiden mukaan kasvin juuriosia paahdettiin hehkuvien hiilten päällä, mutta osa niistä putosi tuhkaan ja on siksi säilynyt. Kyseessä on tähän asti vanhin todiste kasvisten paahtamisesta.

”Aito paleoruokavalio” oli vaihteleva

Löydettyjä kasvinjäänteitä oli niin paljon, että se viittaa juurikasvien olleen kiinteä osa esivanhempiemme ravintoa. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun arkeologiset löydöt asettavat kiistanalaiseen valoon suositut käsitykset siitä, millainen oli aito paleoruokavalio.

Lyn Wadleyn mukaan juuresten syöminen oli järkevää, sillä pelkästään ihmisen aivot vaativat toimiakseen vähintään 100 grammaa hiilihydraatteja päivittäin: ”Tasapainoinen, terveellinen ravinto, jossa on sekä kypsennettyjä hiilihydraatteja että proteiineja – eli ’aito paleoruokavalio’ – antoi ihmisille tarvittavaa energiaa ja kestävyyttä.”

Lue myös:

Arkeologia

Kuka vaelsi aktiivisella tulivuorella 349 000 vuotta sitten?

2 minuuttia
Arkeologia

Irvokas löytö muinaisesta lapsihaudasta

2 minuuttia
Arkeologia

Edelläkävijä: Pieni saari tuotti aikansa kalleinta väriä

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota