Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mammutti Meksiko ansa

Kivikauden ihmiset ajoivat mammutit kuolemanloukkuun

Kaksi mammuttien luita sisältänyttä ansaa ovat ensimmäinen todiste siitä, että muinainen ihminen metsästi aktiivisesti mammutteja.

HO/AFP/RITZAU SCANPIX

Sensaatiomainen löytö Meksikossa Tultepecin lähellä osoittaa, että esihistorialliset ihmiset kaivoivat 15 000 vuotta sitten kavalia ansoja, jotka varmistivat heille suuria määriä lihaa syötäväksi.

Arkeologit löysivät kaivauksissa kahdesta suuresta kuopasta satoja mammuttien luita. Asiantuntijoiden mukaan kuopat olivat ihmisten tekemiä mammuttiansoja.

”Löytö muuttaa aiempia käsityksiämme metsästäjä-keräilijöiden ja näiden valtavien eläinten suhteesta”, kertoo Pedro Francisco Sánchez Nava Meksikon kansallisesta antropologian ja historian laitoksesta (INAH).

Metsästäjät ajoivat mammutit kuolemaan

Kahdessa kuopassa oli 824 luuta, jotka olivat peräisin ainakin 14 mammutista. Arkeologien mukaan 1,7 metriä syvät ja halkaisijaltaan 25-metriset kuopat ovat ihmisten kaivamia.

Tutkijoiden arvion mukaan 20–30 metsästäjän ryhmä ajoi soihtujen ja keppien avulla mammutit kohti ansoja. Kun mammutti putosi kuoppaan, jonka seinät olivat pystysuorat ja josta oli siksi mahdoton paeta, se tapettiin. Arkeologit ovat löytäneet monista luista jälkiä paloittelusta.

Ensimmäinen todiste suunnitelmallisesta mammutinmetsästyksestä

Tutkijoiden mukaan nyt on saatu ensimmäistä kertaa todisteita siitä, että kivikauden ihmiset metsästivät mammutteja aktiivisesti.

Aiemmin on oletettu, että mammutteja on tapettu ja syöty vain silloin, jos eläin on esimerkiksi jäänyt johonkin loukkuun tai ollut haavoittunut.

Jopa kahdeksan tonnia painaneet mammutit kuolivat sukupuuttoon noin 4 300 vuotta sitten. Tutkijat löysivät kahdesta ansasta myös jäännöksiä esihistoriallisesta kamelista ja hevosesta, jotka ovat mammuttien tapaan myös kuolleet sukupuuttoon.

Alueelta aiotaan nyt etsiä lisää mahdollisia ansakuoppia.

Lue myös:

Arkeologia

Maan alta paljastui druiditemppeleitä

3 minuuttia
kivikausi, figuuri, Kiina, pikkulintu
Arkeologia

Pieni lintu kumoaa vanhan teorian

2 minuuttia
Komet Syrien Abu Hureyra
Arkeologia

Taivaankappale sulatti kivikautisen asutuksen

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota