Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kivikauden ihminen kesytti maailman vaarallisimman linnun

Kasuaari painoi aikuisen miehen verran, kasvoi lähes kaksimetriseksi ja osasi puolustautua. Uusi tutkimus osoittaa, että se saatiin silti käyttäytymään kuin eräänlainen kivikauden kana.

Shutterstock

Uusi tutkimus paljastaa, että kanat eivät olleet ensimmäisiä kivikauden ihmisten kesyttämiä lintuja, vaan strutsimaiset kasuaarit. Kasuaareja elää Uudessa-Guineassa ja Australiassa, missä ne kasvoivat kivikaudella jopa 190 senttimetriä korkeiksi, painoivat 85 kiloa ja omistivat 12 senttimetrin kynnet.

”Se on suuri, kiivasluonteinen lintu, joka ei osannut lentää mutta joka pystyi silti repimään sinut kappaleiksi”, selittää Kristina Douglass Pennsylvanian osavaltion yliopistosta Yhdysvalloista.
Uuden-Guinean metsästäjä-keräilijät joutuivat olemaan siksi hyvin varovaisia hankkiessaan sen lihaa.

Vielä vuonna 2019 tarhattu kasuaari tappoi omistajansa Yhdysvalloissa hyppimällä tämän päällä ja repimällä tätä 12 senttimetrin kynsillään.

© Shutterstock

Ihminen vaani pesän luona

Kivikauden asuinpaikoilta löydettyjen tuhannen kasuaarin munan kuorten analyysi johdatti tutkijat käsittämään, miten metsästäjä-keräilijät toimivat 18 000 vuotta sitten.

”Iso osa kuorista oli peräisin hautomisen loppuvaiheen munista”, Douglass selittää.

Jos kivikauden ihmiset olisivat halunneet syödä munia, he olisivat nauttineet ne pian munimisen jälkeen. Tutkijoiden mukaan he pitivätkin kasuaarin munia silmällä ja varastivat munat juuri ennen poikasten kuoriutumista.

Muiden lintujen tavoin kasuaarin poikaset leimautuvat kuoriuduttuaan ensimmäiseen näkemäänsä olioon. Olemalla kuoriutumishetkellä paikalla metsästäjä-keräilijät saivat kesytettyä kasuaarit ja pystyivät teurastamaan ne, kun ne olivat kasvaneet isommiksi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota