Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kiviesine löytyi paikasta, jonka arkeologit uskovat olleen alttari.

Kulttuuri - Arkeologia

Kiviesineessä kuvaillaan muinaista hirviötä

Arkeologit ovat löytäneet Turkista noin 2 800 vuotta sitten kiveen kirjoitetun tekstin, jossa kuvaillaan, miten tulen hallitsevan hirviön voi vangita.

Muinaisen Sam’alin kuningaskunnan alueelta Etelä-Turkista löytyi 2 800 vuotta vanha arameankielinen loitsu. Loitsu oli tarkoitettu tekstissä ahmijaksi kutsuttua, tulen teon hallinnutta hirviötä vastaan.

Vanhin arameankielinen kirjoitus

Chicagon yliopiston arkeologien mukaan kirjoitus on ajalta 850–800 eaa., eli se on vanhin tähän asti löydetty arameankielinen teksti.

Loitsun on kirjoittanut ilmeisesti velho, ”Rahim, Shadadanin poika”, ja siinä neuvotaan, että ahmijan verta voi käyttää niiden parantamiseen, joita sen ”tuli” on vahingoittanut. Tekstistä ei kuitenkaan selviä, pitääkö verta esimerkiksi juoda tai hieroa kehoon.

Hirviö oli ehkä skorpioni

Rahimin loitsu on kirjoitettu aiemmin kosmetiikkaa sisältäneeseen kiviseen astiaan. Loitsun lisäksi siinä on useita kaiverrettuja kuvia. Ainakin yksi niistä kuvaa skorpionia, ja arkeologit ovatkin siitä päätelleet, että ahmija oli skorpioni ja että ”tulella” viitataan sen piston aiheuttamaan tuskaan.

Etelä-Turkissa on edelleen runsaasti skorpioneja. Muutama päivä kiveen kirjoitetun loitsun löytymisen jälkeen yksi alueella työskennellyistä kaivajista sai skorpionin piston, joka vaati välitöntä hoitoa.

Lue myös:

Urheilu

Autokauppias keksi hullun urheilulajin

1 minuuttia
Aseet

Onko nunchakuja käytetty sodassa?

2 minuuttia
Tekniikka

Hanki pieni ja näppärä Nordic-ilmastointilaite

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota