Kiviesineessä kuvaillaan muinaista hirviötä

Arkeologit ovat löytäneet Turkista noin 2 800 vuotta sitten kiveen kirjoitetun tekstin, jossa kuvaillaan, miten tulen hallitsevan hirviön voi vangita.

Kiviesine löytyi paikasta, jonka arkeologit uskovat olleen alttari.

Muinaisen Sam’alin kuningaskunnan alueelta Etelä-Turkista löytyi 2 800 vuotta vanha arameankielinen loitsu. Loitsu oli tarkoitettu tekstissä ahmijaksi kutsuttua, tulen teon hallinnutta hirviötä vastaan.

Vanhin arameankielinen kirjoitus

Chicagon yliopiston arkeologien mukaan kirjoitus on ajalta 850–800 eaa., eli se on vanhin tähän asti löydetty arameankielinen teksti.

Loitsun on kirjoittanut ilmeisesti velho, ”Rahim, Shadadanin poika”, ja siinä neuvotaan, että ahmijan verta voi käyttää niiden parantamiseen, joita sen ”tuli” on vahingoittanut. Tekstistä ei kuitenkaan selviä, pitääkö verta esimerkiksi juoda tai hieroa kehoon.

Hirviö oli ehkä skorpioni

Rahimin loitsu on kirjoitettu aiemmin kosmetiikkaa sisältäneeseen kiviseen astiaan. Loitsun lisäksi siinä on useita kaiverrettuja kuvia. Ainakin yksi niistä kuvaa skorpionia, ja arkeologit ovatkin siitä päätelleet, että ahmija oli skorpioni ja että ”tulella” viitataan sen piston aiheuttamaan tuskaan.

Etelä-Turkissa on edelleen runsaasti skorpioneja. Muutama päivä kiveen kirjoitetun loitsun löytymisen jälkeen yksi alueella työskennellyistä kaivajista sai skorpionin piston, joka vaati välitöntä hoitoa.