Kirottu jääprinsessa herättää pelkoa Venäjällä

Jättikö siperialainen muumio auki portin manalaan, kun se vuonna 1993 riistettiin haudastaan? Niin ainakin ajattelevat Venäjän Altain alueen asukkaat. He vaativat muumion palauttamista hautaansa.

Siperialainen jääprinsessa

Tutkijat haluavat asettaa 2 500 vuotta ikiroudassa maanneen Siperian jääneidon näytteille muun muassa muumion hämmästyttävän hyvin säilyneiden tatuointien vuoksi.

© Wikipedia

Päätös asettaa 2 500 vuotta vanha siperialainen muumio julkisesti näytteille aiheuttaa tyrmistystä Etelä-Venäjällä. Paikalliset nimittäin uskovat, että muumio on kirottu ja että vain sen palauttaminen hautaan voi pelastaa paikallisen yhteisön luonnonmullistuksilta tulevaisuudessa.

Muumio, joka tunnetaan muun muassa nimellä Siperian jääprinsessa, aiotaan kietoa turkiksiin ja asettaa esille puusta ja lasista valmistettuun arkkuun, jonka tutkijat ovat suunnitelleet nimenomaan tätä tarkoitusta varten. Paikallisten mielestä päätös on suuri virhe.

Vainajia ei saa häiritä

Paikalliset ryhmät ovat jo vuosia vaatineet jääprinsessan uudelleen hautaamista, sillä he pitävät häntä kirottuna.

”Kuolleita ei saa häiritä – eikä heitä saa asettaa julkisesti esille kaiken kansan katseltavaksi”, selittää joukon edustaja Akai Khan. ”Hän on alasti ja puolustuskyvytön – hän tärisee kylmästä sietämättömässä häpeässä.”

Paikalliset vaativat, että muumio pitää palauttaa hautaan, jotta manalaan auennut portti sulkeutuu ja maanjäristykset, tulvat ja voimakkaat raekuurot, jotka ovat heidän mukaansa koetelleet Altaita aina siitä lähtien, kun jääprinsessa nostettiin haudastaan, loppuvat.

Prinsessa oli pilvessä

Siperian jääprinsessa löydettiin vuonna 1993 ikiroudasta haudasta, jossa hänellä oli mukanaan kuusi hevosta ja kannabista. Tutkijat arvelevat hänen polttaneen eläessään säännöllisesti kannabista.

Kannabis sai naisen henkiseen tilaan, joka antoi hänelle erityisen aseman yhteistössä. Myös hänen taidokkaat tatuointinsa ja ylellinen hautansa viittaavat arvostettuun asemaan.