Kirkon pihamaalta löytyi kadonnut riimukivi

Arkeologit luulivat vuonna 1830 kadonneen riimukiven olevan iäksi mennyttä. Nyt kivi on löytynyt ruotsalaisen kirkon pihalta.

Hagbyn nykyinen kirkko rakennettiin keskiaikaisen kirkon raunioille vuonna 1830. Riimukiveen on kaiverrettu muun muassa lintu, lohikäärme sekä sanat ”Jarl ja... kiven isälleen Gerfas­tille”. Teksti on vaillinainen, koska kivestä puuttuu palanen.

© Uwezi, Emelie Sunding/Upplandsmuseet

Uppsalan lähellä sijaitsevaan Hagbyn kirkkoon oltiin asentamassa ukkosenjohdatinta, kun työmiesten lapio osui johonkin kovaan. Kaivutöitä valvomassa olleelta arkeologi Emelie Sundingilta vei vain pari minuuttia todeta, että kyseinen kova esine oli viikinkiaikainen riimukivi, jonka oli uskottu kadonneen ikiajoiksi vuonna 1830.

Kivi joutui kadoksiin, kun Hagbyn ­pahoin rapistuneen keskiaikaisen kirkon tilalle rakennettiin uusi kirkko.

Yksi tunnetuimmista riimukivistä

Huhujen mukaan riimukivi oli viety paikalliselle kivenhakkaajalle, joka oli tehnyt siitä myllynkiven. Arkeologien onneksi huhut osoittautuivat paikkansapitämättömiksi. 180 senttiä korkea ja 130 senttiä leveä paasi makasi maan alla lähes alkuperäisellä paikallaan Hagbyn entisen kirkon sisäänkäynnin vieressä. Uuden kirkon rakentajat olivat peittäneet sen maalla, ja paikalliset asukkaat olivat vähitellen unohtaneet koko paaden.

Ruotsalainen taiteilija oli kopioinut paaden kaiverrokset jo 1600-luvulla, ja piirrokset julkaistiin vuonna 1750 ­ilmestyneessä kirjassa Bautil, jossa ovat mukana useimmat Ruotsista löydetyt riimukivet. Kirjan ansiosta arkeologien ­oli helppo tunnistaa hautakiveä muis­tuttava paasi yhdeksi Ruotsin tunne­tuimmista riimukivistä.

Uplanti on riimukivien mekka

Ruotsin 2  881 tunne­tusta riimukivestä 1 334 on löydetty hieman Tukholman ­pohjoispuolella sijaitsevasta Uplannista.

Kuuluisa tekijä

1000-luvulla eläneen Fotin kaivertamia riimu­kiviä tunnetaan jo entuudestaan 50.

3 kysymystä

Emelie Sunding

Arkeologi, Uplannin museo, Uppsala

Kuinka merkittävä tämä löytö on?

Se on oikea sensaatio! Ruotsista ei ole löydetty kokonaista riimukiveä sitten vuoden 2011. Erityisen jännittäväksi löydön tekee se, että luulimme kiven kadonneen ikiajoiksi.

Mitä paadelle nyt tapahtuu?

Se on viety sisätiloihin, ja kiviin erikoistuneet konservaattorit puhdistavat sen talven aikana. Paasi on säilynyt erittäin hyvässä kunnossa, eikä se vaadi varsinaisia konservointitoimen­piteitä. Jos meillä on onnea, kaiverroksista löytyy väriainejäämiä, joista saamme tietoa riimukivien koristelusta viikinkiajalla. Lopuksi kivi maalataan uudelleen.

Milloin ja minne kivi pannaan esille?

Riimukivi palautetaan mitä suurimmalla todennäköisyydellä Hagbyn kirkkoon, toivottavasti jo vuoden 2017 aikana. Se pystytetään lähelle paikkaa, josta se löydettiin.