Kirkon pihamaalta löytyi kadonnut riimukivi
Arkeologit luulivat vuonna 1830 kadonneen riimukiven olevan iäksi mennyttä. Nyt kivi on löytynyt ruotsalaisen kirkon pihalta.

Hagbyn nykyinen kirkko rakennettiin keskiaikaisen kirkon raunioille vuonna 1830. Riimukiveen on kaiverrettu muun muassa lintu, lohikäärme sekä sanat ”Jarl ja... kiven isälleen Gerfastille”. Teksti on vaillinainen, koska kivestä puuttuu palanen.
Uppsalan lähellä sijaitsevaan Hagbyn kirkkoon oltiin asentamassa ukkosenjohdatinta, kun työmiesten lapio osui johonkin kovaan. Kaivutöitä valvomassa olleelta arkeologi Emelie Sundingilta vei vain pari minuuttia todeta, että kyseinen kova esine oli viikinkiaikainen riimukivi, jonka oli uskottu kadonneen ikiajoiksi vuonna 1830.
Kivi joutui kadoksiin, kun Hagbyn pahoin rapistuneen keskiaikaisen kirkon tilalle rakennettiin uusi kirkko.
Yksi tunnetuimmista riimukivistä
Huhujen mukaan riimukivi oli viety paikalliselle kivenhakkaajalle, joka oli tehnyt siitä myllynkiven. Arkeologien onneksi huhut osoittautuivat paikkansapitämättömiksi. 180 senttiä korkea ja 130 senttiä leveä paasi makasi maan alla lähes alkuperäisellä paikallaan Hagbyn entisen kirkon sisäänkäynnin vieressä. Uuden kirkon rakentajat olivat peittäneet sen maalla, ja paikalliset asukkaat olivat vähitellen unohtaneet koko paaden.
Ruotsalainen taiteilija oli kopioinut paaden kaiverrokset jo 1600-luvulla, ja piirrokset julkaistiin vuonna 1750 ilmestyneessä kirjassa Bautil, jossa ovat mukana useimmat Ruotsista löydetyt riimukivet. Kirjan ansiosta arkeologien oli helppo tunnistaa hautakiveä muistuttava paasi yhdeksi Ruotsin tunnetuimmista riimukivistä.