Kirkon pihamaalta löytyi kadonnut riimukivi
Arkeologit luulivat vuonna 1830 kadonneen riimukiven olevan iäksi mennyttä. Nyt kivi on löytynyt ruotsalaisen kirkon pihalta.
Uppsalan lähellä sijaitsevaan Hagbyn kirkkoon oltiin asentamassa ukkosenjohdatinta, kun työmiesten lapio osui johonkin kovaan. Kaivutöitä valvomassa olleelta arkeologi Emelie Sundingilta vei vain pari minuuttia todeta, että kyseinen kova esine oli viikinkiaikainen riimukivi, jonka oli uskottu kadonneen ikiajoiksi vuonna 1830.
Kivi joutui kadoksiin, kun Hagbyn pahoin rapistuneen keskiaikaisen kirkon tilalle rakennettiin uusi kirkko.
Yksi tunnetuimmista riimukivistä
Huhujen mukaan riimukivi oli viety paikalliselle kivenhakkaajalle, joka oli tehnyt siitä myllynkiven. Arkeologien onneksi huhut osoittautuivat paikkansapitämättömiksi. 180 senttiä korkea ja 130 senttiä leveä paasi makasi maan alla lähes alkuperäisellä paikallaan Hagbyn entisen kirkon sisäänkäynnin vieressä. Uuden kirkon rakentajat olivat peittäneet sen maalla, ja paikalliset asukkaat olivat vähitellen unohtaneet koko paaden.
Ruotsalainen taiteilija oli kopioinut paaden kaiverrokset jo 1600-luvulla, ja piirrokset julkaistiin vuonna 1750 ilmestyneessä kirjassa Bautil, jossa ovat mukana useimmat Ruotsista löydetyt riimukivet. Kirjan ansiosta arkeologien oli helppo tunnistaa hautakiveä muistuttava paasi yhdeksi Ruotsin tunnetuimmista riimukivistä.
Uplanti on riimukivien mekka
Ruotsin 2 881 tunnetusta riimukivestä 1 334 on löydetty hieman Tukholman pohjoispuolella sijaitsevasta Uplannista.
Kuuluisa tekijä
1000-luvulla eläneen Fotin kaivertamia riimukiviä tunnetaan jo entuudestaan 50.
3 kysymystä
Emelie Sunding
Arkeologi, Uplannin museo, Uppsala
Kuinka merkittävä tämä löytö on?
Se on oikea sensaatio! Ruotsista ei ole löydetty kokonaista riimukiveä sitten vuoden 2011. Erityisen jännittäväksi löydön tekee se, että luulimme kiven kadonneen ikiajoiksi.
Mitä paadelle nyt tapahtuu?
Se on viety sisätiloihin, ja kiviin erikoistuneet konservaattorit puhdistavat sen talven aikana. Paasi on säilynyt erittäin hyvässä kunnossa, eikä se vaadi varsinaisia konservointitoimenpiteitä. Jos meillä on onnea, kaiverroksista löytyy väriainejäämiä, joista saamme tietoa riimukivien koristelusta viikinkiajalla. Lopuksi kivi maalataan uudelleen.
Milloin ja minne kivi pannaan esille?
Riimukivi palautetaan mitä suurimmalla todennäköisyydellä Hagbyn kirkkoon, toivottavasti jo vuoden 2017 aikana. Se pystytetään lähelle paikkaa, josta se löydettiin.