Kilpajuoksu aikaa vastaan: Arkeologisia aarteita katoaa jään sulaessa

Norjan lakijäätiköt ovat 6 000 vuoden ajan kätkeneet sisäänsä muinaisjäännöksiä varhaisten skandinaavien elämästä. Nyt ilmaston lämpeneminen uhkaa kuitenkin tuhota arkeologiset aarteet.

Joka elokuu ja syyskuu arkeologit tutkivat vuorenhuippua Opplandissa Norjassa.
© Johan Wildhagen

Kun vuorenhuippujen jäätiköt sulavat Norjassa Opplandin läänissä, alta paljastuu ikivanhoja esineitä, jotka ovat maanneet piilossa vuosituhansia.

Alueelta löydetyt esineet, muun muassa nuolenkärjet ja puusukset, ovat jopa 6 000 vuotta vanhoja, ja ne ovat säilyneet hyvin suojassa jään alla.

Aika käy vähiin

Norjalaiset Secrets of the Ice -tutkimusprojektin arkeologit ovat vuodesta 2006 lähtien tutkineet vuoriston jäätiköitä, ja tähän mennessä he ovat löytäneet yli 2 000 esinettä.

”Lakijäätiköiltä voi löytyä melkein mitä tahansa”, yksi projektin tutkijoista kertoi yhdysvaltalaiselle Newsweek-uutismedialle.

Arkeologeille on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että jäätikön alta paljastuneet esineet löydetään pian ja saadaan nopeasti säilöön.

Kun esineitä tuhansia vuosia suojannut jää nyt sulaa, alkaa nopeasti hajoamisprosessi, jonka metrien paksuinen jääkerros on estänyt.

Löydöistä saadaan uutta tietoa

Jäätiköltä tehdyt löydöt tarjoavat uutta tietoa skandinaavien elämästä.

Esimerkiksi esineiden ajoitus on paljastanut, että löydöt eivät jakaudu tasaisesti ajan mittaan vaan keskittyvät tiettyihin jaksoihin vuodesta noin 4000-luvulta eaa. aina 1950-luvulle.

Asiasta kertoo The Royal Society Publishingin hiljattain julkaisema artikkeli.

Paljon esineitä on esimerkiksi vuosilta 536–660.

Tuolloin pohjoisen pallonpuoliskon lämpötila laski, mikä aiheutti katovuosia.

Ihmisten täytyi lähteä metsästämään riistaa lumen peittämille vuorille, ja muun muassa heidän jälkeensä jättämiään esineitä paljastuu nyt jään alta.

Tutustu arkeologien työskentelyyn: