Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eliksiiri löytyi 210 m²:n kokoisesta hautakammiosta. Arkeologit eivät vielä tiedä, kenen haudasta on kyse.

Kulttuuri - Arkeologia

Kiinasta löytyi ensimmäisen kerran ”elämän eliksiiriä”

2 000 vuotta vanhan kiinalaisen juoman analyysi osoitti, että ikuisen elämän takaava mikstuura oli todellisuudessa silkkaa myrkkyä.

Arkeologit löysivät Kiinasta Henan provinssista pronssiruukun, joka sisälsi kellertävää nestettä. Todennäköisesti aine on elämän eliksiiriä, joita Kiinan keisarien tiedetään nauttineen.

Ruukku on peräisin Han-dynastian ajalta (202 eaa. – 8 jaa.), ja sen kansi oli niin tiukasti kiinni, että ruukun sisällä oleva neste ei ollut haihtunut.

Neste sisälsi alumiinia

Tutkijat olettivat alun perin, että ruukussa ollut 3,5 litraa nestettä oli riisiviiniä, koska se haisi alkoholilta. Analyyseissa kuitenkin selvisi, että neste koostuu pääosin kaliumnitraatista ja aluniitista (kaliumia ja alumiinia sisältävä sulfaatti), joita vanhojen taolaisten tekstien mukaan käytettiin ainesosina elämän eliksiireissä.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun on löydetty myyttistä kuolemattomuuden eliksiiriä”, kaivausten johtaja Shi Jiazhen totesi.

Keisari kuoli nautittuaan eliksiiriä

Elämän eliksiireistä on kuvauksia aina 200-luvulta eaa. lähtien, jolloin alkemistit valmistivat niitä Kiinassa keisareille ikuisen elämän varmistamiseksi. Tosiasiassa sekoitukset olivat usein hyvin myrkyllisiä ja niiden nauttiminen saattoi johtaa kuolemaan. Keisari Qin Shi Huang, joka haudattiin yhdessä suuren terrakotta-armeijan kanssa vuonna 210 eaa., todennäköisesti kuoli elämän eliksiirin sisältämiin myrkkyihin.

Vaikka sekä keisarit että aateliset nauttivat vaarallisia mikstuuroita aina 1700-luvulle asti, historiantutkijat eivät tiedä niistä paljonkaan. Nyt löydetyn aineen lisätutkimusten toivotaan valaisevan aihetta.

Lue myös:

Hitler

Galleria: Hitlerin maalaukset

3 minuuttia
Sarjamurhaajat

Pedofiili aatelismies oli keskiajan karmein sarjamurhaaja

11 minuuttia
Lääketiede

Koronavirus Yhdysvalloissa – St. Louis näytti esimerkkiä vuonna 1918

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota