Kiinan ensimmäinen keisari unelmoi ikuisesta elämästä

Yli kaksituhatta vuotta vanhat puu- ja bambusuikaleille kirjoitetut kiinalaiset tekstit kertovat, että Kiinan ensimmäinen keisari etsi ”ikuisen elämän eliksiiriä”.

Qin Shi Huangdi tunnetaan nykyään Kiinan ensimmäisenä keisarina. Hänen aikanaan viestit kirjoitettiin usein pienille puu- tai bambuliuskoille.

Vuonna 2002 Hunanin provinssista Etelä-Kiinasta löytyi kaivosta yli 36 000 pientä puu- ja bambusuikaletta, joissa oli kiinankielistä kirjoitusta.

Suikaleet olivat vuosilta 222–208 ennen ajanlaskumme alkua, ja ne sisälsivät muun muassa virkamiesten vastauksia eri puolilta Kiinaa keisarin tiedusteluihin ja määräyksiin.

Keisari etsi ikuisen elämän eliksiiriä

Kirjoitukset on nyt analysoitu ja tulkittu, ja niissä käsitellään muun muassa politiikkaa, sotilaallisia asioita ja lääketiedettä. Lisäksi ne paljastavat, että keisari Qin Shi Huangdi etsi kiivaasti ainetta, ”elämän eliksiiriä”, joka tekisi hänestä kuolemattoman.

Asiasta kirjoitti Kiinan uutistoimisto Xinhua.com

Yhdessä kirjoitusliuskassa virkamies kirjoittaa, että hänen kylästään ei ole löydetty ikuisen elämän takaavaa ainetta mutta että etsintää jatketaan.

Sen sijaan Langyan kaupungista, joka sijaitsi nykyisen Shandongin maakunnan alueella Kiinan itäosassa, ilmoitettiin, että siellä oli lupaavaa yrttiä, jota saatiin paikalliselta vuorelta.

Arkeologien mukaan virkamiesten vastaukset osoittavat, että keisarikunnassa oli jo varhaisessa vaiheessa tehokas keskushallinto, joka ulottui aivan valtakunnan raja-alueille ja kaukaisiin maalaiskyliin asti.

LUE LISÄÄ: 6 syytä Kiinan kasvulle suurvallaksi

Mausoleumi on edelleen jäljellä

Qin Shi Huangdi ei koskaan löytänyt ikuisen elämän salaisuutta, mutta hänen muistonsa elää yhä. Hänen mausoleumiaan vartioimaan valmistettiin yli 7 000 terrakottasoturia, jotka ovat säilyneet tähän päivään asti.