Keskiaikaisen vallasnaisen sinetti

Arkeologian harrastaja löysi erittäin harvinaisen sinettileimasimen pellolta Varden kaupungin läheltä Tanskasta. Sinetti on kuulunut yhdelle maan 1300-luvun merkittävimmistä naisista.

Pronssinen sinettileimasin on on erittäin hyvin säilynyt. Se on kuulunut Elisabeth Buggesdatter -nimiselle vallasnaiselle.

Muinaisesineitä paljastuu maan alta vähän väliä, mutta harvoin tutkijat pystyvät sanomaan, kenelle esineet ovat kuuluneet. Vielä harvinaisempaa on löytää esineitä, jotka voidaan yhdistää johonkuhun aikansa merkittävään naiseen.

Kun arkeologian harrastaja Lasse Rahbek Ottesen tutki vastaniitettyä heinäpeltoa Länsi-Jyllannissa Tanskassa, hän kuitenkin löysi juuri sellaisen. Maassa nimittäin lojui sinettileima, jossa oli nimi Elisabeth Buggesdatter – hän oli yksi 1300-luvun mahtavimmista tanskalaisnaisista.

”Tutkin peltoa järjestelmällisesti ja etsin lasia tai piikiveä, kun huomasin maassa sinettileimasimen. Istuin 10 minuuttia vain paikallani ja ihailin sitä, kunnes lähetin siitä kuvan paikalliseen museoon”, onnellinen löytäjä kertoi.

Jyllantilaisen kapinasankarin tytär

Elisabeth Buggesdatterin isä oli Niels Bugge, yksi Tanskan rikkaimmista miehistä ja johtohahmo jyllantilaisen aatelin kuningas Valdemar Atterdagin vastaisessa kapinassa 1300-luvun puolivälissä.

Säilyneet kirjalliset lähteet osoittavat Elisabethin olleen vaikutusvaltainen nainen. Hän on muun muassa tehnyt maakauppoja ja puhunut käräjillä – kokouksessa, jossa pääasiassa vaikutusvaltaiset miehet päättivät laeista ja tuomitsivat riita- ja rikosasioita.

Sinetit olivat keskiajan tunnistautumismenetelmä

Se, että naisella oli oma sinetti, oli harvinaista. Sinettiä käytettiin asiakirjojen oikeiksi todistamiseen esimerkiksi kaupankäynnissä. Sinettileimasimia ei usein löydetä, sillä omistajansa kuoltua ne yleensä tuhottiin väärinkäytösten estämiseksi.