Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pronssinen sinettileimasin on on erittäin hyvin säilynyt. Se on kuulunut Elisabeth Buggesdatter -nimiselle vallasnaiselle.

Kulttuuri - Arkeologia

Keskiaikaisen vallasnaisen sinetti

Arkeologian harrastaja löysi erittäin harvinaisen sinettileimasimen pellolta Varden kaupungin läheltä Tanskasta. Sinetti on kuulunut yhdelle maan 1300-luvun merkittävimmistä naisista.

Muinaisesineitä paljastuu maan alta vähän väliä, mutta harvoin tutkijat pystyvät sanomaan, kenelle esineet ovat kuuluneet. Vielä harvinaisempaa on löytää esineitä, jotka voidaan yhdistää johonkuhun aikansa merkittävään naiseen.

Kun arkeologian harrastaja Lasse Rahbek Ottesen tutki vastaniitettyä heinäpeltoa Länsi-Jyllannissa Tanskassa, hän kuitenkin löysi juuri sellaisen. Maassa nimittäin lojui sinettileima, jossa oli nimi Elisabeth Buggesdatter – hän oli yksi 1300-luvun mahtavimmista tanskalaisnaisista.

”Tutkin peltoa järjestelmällisesti ja etsin lasia tai piikiveä, kun huomasin maassa sinettileimasimen. Istuin 10 minuuttia vain paikallani ja ihailin sitä, kunnes lähetin siitä kuvan paikalliseen museoon”, onnellinen löytäjä kertoi.

Jyllantilaisen kapinasankarin tytär

Elisabeth Buggesdatterin isä oli Niels Bugge, yksi Tanskan rikkaimmista miehistä ja johtohahmo jyllantilaisen aatelin kuningas Valdemar Atterdagin vastaisessa kapinassa 1300-luvun puolivälissä.

Säilyneet kirjalliset lähteet osoittavat Elisabethin olleen vaikutusvaltainen nainen. Hän on muun muassa tehnyt maakauppoja ja puhunut käräjillä – kokouksessa, jossa pääasiassa vaikutusvaltaiset miehet päättivät laeista ja tuomitsivat riita- ja rikosasioita.

Sinetit olivat keskiajan tunnistautumismenetelmä

Se, että naisella oli oma sinetti, oli harvinaista. Sinettiä käytettiin asiakirjojen oikeiksi todistamiseen esimerkiksi kaupankäynnissä. Sinettileimasimia ei usein löydetä, sillä omistajansa kuoltua ne yleensä tuhottiin väärinkäytösten estämiseksi.

Lue myös:

Urheilu

Autokauppias keksi hullun urheilulajin

1 minuuttia
Aseet

Onko nunchakuja käytetty sodassa?

2 minuuttia
Tekniikka

Hanki pieni ja näppärä Nordic-ilmastointilaite

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota