Mirosław Blicharski/Aleksander Poznań
luuranko viikate kaulalla

Karmiva löytö Puolassa: Nainen haudattiin viikate kaulallaan

Karmivasta 1700-luvun joukkohaudasta paljastui tyylikäs nainen, joka oli haudattu silkkihattu päässään, myrkkyjuoma suussaan ja viikate kaulallaan. Paikalliset pitivät häntä ilmeisesti pahana uhkana eläville.

Puolassa arkeologit ovat löytäneet 1600-luvulta peräisin olevan karmivan hautapaikan, jonne todennäköisesti on haudattu yhteiskunnan hylkiöitä.

Vainajien joukossa on muun muassa nainen, joka on haudattu viikate kaulallaan, ja lapsi, joka on kahlittu tuonpuoleiseen isovarpaassaan olevalla riippulukolla.

Hautapaikka sijaitsee lähellä Pieńin kylää Pohjois-Puolassa.

Historioitsijat eivät kuitenkaan tiedä yhtäkään virallista hautausmaata niiden noin sadan merkitsemättömän haudan lähistöllä, jotka arkeologit ovat tähän mennessä löytäneet.

”Kaikki löydöt viittaavat siihen, että tämä oli hylkiöiden hautausmaa, paikka niille, jotka oli tarkoitus unohtaa”, selittää kaivauksia johtanut arkeologi Dariusz Poliński Nicolaus Copernicus -yliopistosta.

Myrkkyjuoma pelasti pimeyden voimilta

Yksi haudoista kuuluu naiselle, joka tutkijoiden yllätykseksi on haudattu hienossa silkkihatussa, viikate kaulallaan ja riippulukko isossavarpassaan.

Tutkijoiden mukaan silkkihattu viittaa siihen, että kyseessä oli korkeassa yhteiskunnallisessa asemassa oleva nainen. Viikate puolestaan oli sijoitettu niin, että ”jos vainaja yrittäisi nousta ylös, hänen päänsä katkeaisi”, Poliński huomauttaa.

Uskomuksen mukaan riippulukko lukitsi naisen kuolemaan, jotta hän ei voisi nousta ylös ja kummitella eläville.

Tutkijat löysivät vainajan leuasta myös jälkiä kullasta, kuparista ja kaliumpermanganaatista. Nainen oli luultavasti pakotettu juomaan myrkyllistä juomaa, jotta hänet saataisiin parannettua pirullisesta tilasta, jossa hän aikalaistensa mielestä oli.

Nykyään voimakkaasti hapettavaa kaliumpermanganaattia käytetään ihottumien hoitoon, mutta 10 gramman annos sitä voi tappaa aikuisen ihmisen.

Tutkijat eivät kuitenkaan osaa sanoa, tappoiko myrkyllinen koktaili naisen. Hänen leuassaan olevat jäljet osoittavat kuitenkin, että se, mikä hänet tappoi, on saanut kyläläiset kauhistumaan.

Epidemiat levittävät pelkoa kuolleista

Arkeologit eivät myöskään osaa sanoa varmasti, miksi vainajat ovat päätyneet merkitsemättömiin hautoihin.

Heidän maallisista jäännöksistään ei vielä ole saatu selville, joutuivatko he hyljeksittyjen hautapaikkaan elämänsä vai kuolemansa vuoksi.

Skelet med le over halsen

Arkeologit ovat löytäneet noin sata hautaa merkitsemättömältä hautausmaalta. Useissa niistä vainajat on haudattu kasvot alaspäin, silvottuina, riippulukko isovarpaan ympärillä tai viikate kaulalla, kuten kuvassa oleva nainen.

© Mirosław Blicharski/Aleksander Poznań

Jotkut heistä ovat saattaneet tehdä itsemurhan ja aiheuttaa siten kirouksen sielulleen, ja toiset ovat ehkä eläneet koko elämänsä syystä tai toisesta hylkiönä.

Hautoja on saatettu häpäistä myös siksi, että kuolleet olivat ensimmäiset johonkin epidemiaan menehtyneet ihmiset. Kun ruton ja koleran kaltaiset epidemiat riehuivat, kuolleita kaivettiin joskus ylös, kun haluttiin saada selville, kenestä tauti lähti liikkeelle.

Jos ruumis tuolloin oli vielä ”tuore” eli hautaamisesta oli kulunut vain muutama viikko tai kuukausi, vainaja – taudin oletettu ensimmäinen kantaja – kaivettiin esiin, mestattiin, silvottiin ja haudattiin uudelleen kasvot alaspäin uusien kuolemantapausten estämiseksi, selittää arkeologi Lesley Gregoricka, Etelä-Alabaman yliopistosta New York Times -lehdelle.

1600-luvulla pelokkaat ihmiset asettivat joskus hautaan myös viikatteen ja riippulukon kaltaisia symboleja sitomaan kirotut ja sairaat vainajat hautaan.

Tutkijat jatkavat karmivien hautojen kaivauksia ja analysointia siinä toivossa, että vainajat voivat kertoa lisää 1600-luvun taikauskosta ja siitä, miten yhteiskunnan alhaisimpia jäseniä kohdeltiin.