Kaiuttimeen oli kätketty muumioita

Haudanryöstäjät ovat haalineet Egyptistä muinaisesineitä viime vuosina, ja keinot viedä ne maasta pois ovat käyneet yhä kekseliäämmiksi.

Vuoden 2012 ”arabikeväästä” alkaen Egyptistä on salakuljetettu kahden miljardin euron arvosta muinaismuistoja.

© Egypt, Ministry of Antiquities

Kairon lentoaseman turvatarkastajat havaitsivat jotakin hyvin outoa Brysseliin matkalla olleessa kaiuttimessa: röntgenkuvauksessa paljastui, että se oli täynnä käsiä, jalkoja ja muita ruumiinosia.

Ruumiinosat olivat kahdesta muumiosta ja niistä olisi saanut hyvät rahat pimeillä markkinoilla, jos ne olisi saatu vietyä maasta.

Egyptissä kaikki muinaisesineet ovat valtion omaisuutta, ja niiden vieminen maasta on ankarasti kielletty. Yrityksestä voi seurata jopa kaksi vuotta vankeutta.

Muinaisegyptiläisessä Abu Sir el-Malaqin hautapaikassa on paljon 3 000 vuotta vanhojen muumioiden jäännöksiä. Rosvot ovat tuhonneet hautoja ja muumioita aarteita etsiessään.

© Corbis/AOP & Betsy Hiel/Trib Total Media

Haudanryöstäjät varastavat Egyptin menneisyyttä

Vuoden 2011 niin sanotusta arabikeväästä lähtien Egyptin arkeologiset aarteet ovat olleet suuressa vaarassa. Monia museoita on ryöstetty ja näyttelyesineitä tuhottu.

Vielä huonommin on käynyt niille muinaismuistoille, joita arkeologit eivät ole vielä kaivaneet esiin. Levottomien olojen ja poliisipulan vuoksi arkeologisista alueista on tullut haudanryöstäjien noutopöytiä.

HISTORIA tapasi egyptiläisiä haudanryöstäjiä, ja voit lukea reportaasin haudanryöstäjien kylästä täältä.