Shutterstock
Asteekkien temppeli, vuori

Kadonnut temppeli löytyi yksinäiseltä vuorenhuipulta Meksikossa

Kaikki meksikolaisen Atlixcon kaupungin ulkopuolella olivat vakuuttuneita siitä, että legenda paikallisen vuoren huipulla sijaitsevasta atsteekkien pyhästä temppelistä oli huhupuhetta. Sitten arkeologit saivat vihdoin luvan kaivaa.

Meksikon keskiosassa sijaitsevassa Atlixcon kaupungissa on jo vuosia liikkunut huhuja kadonneesta temppelistä, joka olisi rakennettu vuosisatoja ennen espanjalaisten valloittajien saapumista 1500-luvun alussa.

Paikallisen legendan mukaan temppeli rakennettiin alun perin San Miguel -vuoren huipulle, jossa on nykyään arkkienkeli Mikaelille omistettu katolinen kappeli.

Sitkeistä huhuista huolimatta legendaarisesta temppelistä ei ole koskaan löydetty arkeologisia todisteita, ja arkeologit pitivät sitä pelkkänä myyttinä – tähän asti.

Meksikon kulttuuriministeriön kansallisen antropologian ja historian instituutilta (INAH) tilaamat viimeaikaiset tutkimukset ovat paljastaneet jälkiä temppelin olemassaolosta.

Ensimmäiset todisteet löytyivät kappelin valaistuksen ja vuorelle johtavien polkujen remonteissa. INAHin arkeologien Miguel Medina Jaenin ja Carlos Cedillo Ortegon koordinoima tutkijaryhmä löysi maasta salaperäisiä esineitä: kivityökaluja, koruja ja saviastioita. He oivalsivat pian, että ne eivät olleet espanjalaisten tekemiä.

Esineet olivat peräisin mesoamerikkalaiselta nahua-kansalta, ja ne olivat yli tuhat vuotta vanhoja. Arkeologit löysivät myös todisteita maa- ja kivitäytteistä, jotka olivat todennäköisesti jäänteitä yrityksistä tasoittaa kallioista vuorenhuippua.

Temppeli oli vain 25 senttiä maan alla

Ensimmäisten löydösten jälkeen tutkijat saivat luvan tutkia kappelin atriumia ja sen ympäristöä. He löysivät korkeintaan 25 sentin syvyydestä maan alta kalkkikivi- ja hiekkapohjaisen lattian jäänteet. Ne olivat peräisin muinaisesta temppelistä, joka oli huomattavasti kristillistä kappelia vanhempi. Tutkijat löysivät toisen kaivauksen aikana myös todisteita samankaltaisesta esikolumbiaanisesta lattiasta 90 sentin syvyydeltä maan alta läheltä kappelin yhtä seinää.

INAHin mukaan löydöt vahvistavat, että "vuoren huipulla San Miguelissa oli todellakin teocalli (teocalli tarkoittaa [atsteekkien] nahuatlin kielellä temppeliä, toim.) (https://historianet.fi/sivilisaatiot/asteekit-keita-asteekit-olivat {"target":"_blank”}) , ja että sillä oli ainakin kaksi rakennusvaihetta".

Kaivauksissa aivan kappelin ulkopuolella paljastui jälkiä yli tuhat vuotta vanhoista lattioista.

© INAH

Vanhan temppelin purkamisen tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä, mutta se tapahtui luultavasti San Miguel -vuoren huipulla sijaitsevan kappelin rakentamisen yhteydessä. Katolinen kappeli rakennettiin 1700-luvulla, ja se on nykyään yksi Atlixcon silmiinpistävimmistä maamerkeistä kauniine kelta-valkoisine julkisivuineen.

Kappeli on myös osa vuosittaista Huey Atlixcáyotl -festivaalia. Festivaalilla juhlistetaan alueen esikolumbiaanista historiaa nahua-kansalta peräisin olevilla tansseilla, lauluilla ja musiikilla.

Festivaalin aikana suuri ryhmä nousee tanssien San Miguel -vuorelle, ja kappelin edessä kruunataan vuoden "Xochicihuatl” (kukkanainen). Tällä tavoin katolinen ja alkuperäiskansojen kulttuuri ovat olleet yhteydessä toisiinsa jo vuosia. Yhteyttä korostaa entisestään se, että arkeologit löysivät hiljattain vuoren alkuperäisen temppelin.

Arkeologit selvittävät temppelin jumalaa

Tässä vaiheessa ei ole selvää, mille jumaluudelle temppeli oli omistettu. Arkeologit pitävät todennäköisimpinä jumalia Quetzalcóatl (viisauden, kuoleman ja ylösnousemuksen jumala), Tláloc (sateen jumala) tai Xōchipilli (leikin, tanssin ja juhlien jumala).

Kaivauksia on kuitenkin vielä jatkettava, ennen kuin lopullisia johtopäätöksiä voidaan tehdä.

"Johtolangat sen selvittämiseksi, mitä jumaluutta täällä palvottiin, ovat edelleen kappelin alla", INAH kirjoitti lehdistötiedotteessaan. "Vaikka löytö on kovin salaperäinen, niin muinaisen legendan arkeologiset todisteet auttavat vahvistamaan Atlixcon paikallisten asukkaiden identiteettiä".