Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vuonna 2011 löydetyssä joukkohaudassa oli useita luurankoja ja paljon hautalahjoja.

Kulttuuri - Arkeologia

Julma tragedia: 5 000 vuotta vanhan joukkohaudan salat selviävät

15 ihmistä surmattiin raa’asti kivikaudella, minkä jälkeen heidät haudattiin huolellisesti. Tutkijat ovat selvittäneet tragedian yksityiskohtia.

Kivikaudella noin 5 000 vuotta sitten 15 samaan perheeseen kuuluvaa ihmistä tapettiin julmasti päähän kohdistetulla iskulla. Joukkohauta löytyi Etelä-Puolasta vuonna 2011, ja tutkijat ihmettelivät silloin, miksi raa’asti murhattujen uhrien hauta oli täynnä hautalahjoja.

Aarhusin yliopiston tutkijoiden luurangoille tekemissä dna-tutkimuksissa paljastui, että myös ruumiiden sijoittelu oli harkittu: äidit oli haudattu lastensa kanssa ja sisarukset vierekkäin.

Uhrit olivat yhtä suurta perhettä

Tutkijat ovat tehneet luurankojen luumateriaalille geneettisiä analyyseja ja onnistuneet näin laatimaan vainajien dna-profiilit ja siten selvittämään heidän sukulaisuussuhteitaan.

”Selvisi, että haudassa oli neljä ydinperhettä ja että perheet olivat myös toisilleen sukulaisia, esimerkiksi setiä ja tätejä tai serkkuja”, kertoo arkeologi Niels Nørkjær Johannsen Aarhusin yliopistosta.

Isiä ei ollut mukana haudassa

Tutkimus osoittaa, että surman uhrit oli haudattu lähimpien perheenjäsentensä kanssa. Haudassa ei kuitenkaan ollut siellä olleiden lasten isiä.

”Teoriamme on, että isät olivat jossakin muualla joukkomurhan aikana ja palattuaan he löysivät perheensä kuolleena. Sitten he ovat haudanneet omaisensa kunnioittavasti”, kertoo evoluutiobiologi Morten Allentoft, joka kuului tutkimusryhmään.

Murhaajia ei tiedetä, mutta uhrit kuuluivat palloamforakulttuuriin, jonka pääelinkeino oli karjanhoito. Elämä oli kovaa, ja kiistat muiden sukujen kanssa esimerkiksi karjan laidunalueista saattoivat olla verisiä.

Evoluutiobiologi ­Morten ­Allentoft vastasi kysymyksiin tutkimuksesta.

Lue myös:

Historianet.fi-sivusto

VOITA MAHTAVA LEGO TAJ MAHAL -SETTI

1 minuuttia
Arkielämä

Vahva porakone/ruuvinväännin huippuedullisesti

2 minuuttia
Rikolliset

Pääsiäislukemisto: Pohjolan murhat

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota