Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ryhmä neandertalinihmisiä jätti Normandian rannikolle satoja jalanjälkiä, joita on nyt tutkittu.

© Dominique Cliquet/AFP/Ritzau Scanpix
Kulttuuri - Arkeologia

Jalanjäljet kertovat: Neandertalilaiset olivat ehkä luultua pidempiä

Yksi satojen joukosta löytynyt neandertalinihmisen jalanjälki voi muuttaa merkittävästi käsityksiämme muinaisesta ihmislajista.

Neandertalinihmisten yli 80 000 vuotta sitten jättämien jalanjälkien perusteella he eivät mahdollisesti olleetkaan niin lyhyitä kuin aiemmin on oletettu.

Noin 10–13 neandertalinihmistä kulki kymmeniätuhansia vuosia sitten Normandian rannikolla ja jätti sinne 257 jalanjälkeä.

Useimmat jäljet ovat lasten

”Jalanjäljet ovat mielenkiintoisia, sillä ne antavat välähdyksen näiden muinaisihmisten elämästä ja voimme päätellä niistä ryhmän koon ja koostumuksen”, Jérémy Duveau Ranskan luonnontieteellisestä museosta kertoi New Scientist -lehdelle.

Duveaun mukaan valtaosa tutkituista jalanjäljistä oli lasten ja nuorten. Joukossa oli kuitenkin myös selvästi muista poikkeavia aikuisen jälkiä.

Pitkän yksilön jalanjälki

Yhden aikuisen jättämän jalanjäljen perusteella tutkijat laskivat, että sen hiekkaan painanut yksilö oli ollut ainakin 175 senttiä pitkä. Arkeologien aiemmin löytämien neandertalilaisten luiden kappaleiden perusteella heidän keskipituutensa oli 150–160 senttimetriä.

Kyseinen yksilö on siis ollut poikkeuksellisen kookas, tai sitten neandertalilaiset olivat ylipäätään pidempiä kuin on luultu.

Lue myös:

Historianet.fi-sivusto

VOITA MAHTAVA LEGO TAJ MAHAL -SETTI

1 minuuttia
Arkielämä

Vahva porakone/ruuvinväännin huippuedullisesti

2 minuuttia
Rikolliset

Pääsiäislukemisto: Pohjolan murhat

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota