Itämerestä löytyi kiinnostava hylky

Kansainvälinen tutkijaryhmä kuvasi Ruotsin rannikolta löydettyä tuntematonta laivan hylkyä. Alus on peräisin 1400-luvulta, ja sen hylky on uskomattoman hyvässä kunnossa.

Laivan hylky

Jopa noin 500 vuotta vanhan laivan mastot ovat yhä pystyssä, ja kannella oli miehistön vene.

© Dr. Rodrigo Pacheco-Ruiz/Deep Sea Productions/MMT

Ruotsin rannikolta löytyi noin 500 vuotta vanha ja erittäin hyvin säilynyt laivanhylky. Asiantuntijoiden mukaan samalta ajalta ei ole aiemmin löydetty yhtä hyvin säilynyttä alusta.

Laiva purjehti merillä samoihin aikoihin kun Kristoffer Kolumbus, mutta 16 metriä pitkä alus on ollut hieman pienempi kuin Kolumbuksen Santa Maria.

Tutkimuksia sukellusrobotilla

Hylky löydettiin jo vuonna 2009, kun Ruotsin merenkulkulaitos tutki merenpohjaa tutkalla muissa yhteyksissä.

Kuitenkin vasta tänä vuonna kansainvälisistä tutkijoista koostuva ryhmä kartoitti ruotsalaisen merentutkimusyrityksen MMT:n kanssa 126 metrin syvyydessä olevaa hylkyä tarkemmin kuvaamalla sitä sukellusrobottien avulla.

Kuvat merenpohjassa lepäävästä hylystä yllättivät tutkijat: ”Se näyttää melkein kuin se olisi uponnut eilen – mastot ovat jäljellä ja runko on ehjä”, kertoo meriarkeologi Rodrigo Pacheco-Ruiz Southamptonin yliopistosta.

Video

Video credit: MMT

Laivaa ei ole tunnistettu

Jopa laivan pilssipumppu ja ankkurin nostamiseen ja laskemiseen käytetty vintturi ovat lähes ehjiä. Hylky tarjoaakin tutkijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua laivanrakennukseen ennen Pohjoismaiden seitsemän vuoden sotaa (1563-1570).

Laivaa ei ole tunnistettu, eikä syytä sen uppoamiseen tiedetä. Laivan kannella oli kuitenkin kaksi kanuunaa taisteluvalmiina.

Rodrigo Pacheco-Ruiz toivoo uppoamissyyn selviävän lisätutkimuksissa.