Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jopa noin 500 vuotta vanhan laivan mastot ovat yhä pystyssä, ja kannella oli miehistön vene.

© Dr. Rodrigo Pacheco-Ruiz/Deep Sea Productions/MMT
Kulttuuri - Arkeologia

Itämerestä löytyi kiinnostava hylky

Kansainvälinen tutkijaryhmä kuvasi Ruotsin rannikolta löydettyä tuntematonta laivan hylkyä. Alus on peräisin 1400-luvulta, ja sen hylky on uskomattoman hyvässä kunnossa.

Ruotsin rannikolta löytyi noin 500 vuotta vanha ja erittäin hyvin säilynyt laivanhylky. Asiantuntijoiden mukaan samalta ajalta ei ole aiemmin löydetty yhtä hyvin säilynyttä alusta.

Laiva purjehti merillä samoihin aikoihin kun Kristoffer Kolumbus, mutta 16 metriä pitkä alus on ollut hieman pienempi kuin Kolumbuksen Santa Maria.

Tutkimuksia sukellusrobotilla

Hylky löydettiin jo vuonna 2009, kun Ruotsin merenkulkulaitos tutki merenpohjaa tutkalla muissa yhteyksissä.

Kuitenkin vasta tänä vuonna kansainvälisistä tutkijoista koostuva ryhmä kartoitti ruotsalaisen merentutkimusyrityksen MMT:n kanssa 126 metrin syvyydessä olevaa hylkyä tarkemmin kuvaamalla sitä sukellusrobottien avulla.

Kuvat merenpohjassa lepäävästä hylystä yllättivät tutkijat: ”Se näyttää melkein kuin se olisi uponnut eilen – mastot ovat jäljellä ja runko on ehjä”, kertoo meriarkeologi Rodrigo Pacheco-Ruiz Southamptonin yliopistosta.

Video credit: MMT

Laivaa ei ole tunnistettu

Jopa laivan pilssipumppu ja ankkurin nostamiseen ja laskemiseen käytetty vintturi ovat lähes ehjiä. Hylky tarjoaakin tutkijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua laivanrakennukseen ennen Pohjoismaiden seitsemän vuoden sotaa (1563-1570).

Laivaa ei ole tunnistettu, eikä syytä sen uppoamiseen tiedetä. Laivan kannella oli kuitenkin kaksi kanuunaa taisteluvalmiina.

Rodrigo Pacheco-Ruiz toivoo uppoamissyyn selviävän lisätutkimuksissa.

Lue myös:

Historianet.fi-sivusto

VOITA MAHTAVA LEGO TAJ MAHAL -SETTI

1 minuuttia
Arkielämä

Vahva porakone/ruuvinväännin huippuedullisesti

2 minuuttia
Rikolliset

Pääsiäislukemisto: Pohjolan murhat

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota