Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arkeologit ovat löytäneet kivikautisesta Tel Rehovista noin 200 mehiläispesää, joissa asui kenties Turkista tuotuja mehiläisiä.

Kulttuuri - Arkeologia

Israelin muinaismehiläiset peräisin Turkista

Kolme tuhatta vuotta vanhat mehiläispesät kummas­tuttavat arkeologeja: pesissä asuneet mehiläiset on ilmeisesti tuotu Israeliin nykyisen Turkin alueelta. Välimeren pohjukan kauppa ja maan­viljelys on siis ilmeisesti ollut paljon kehittyneempää kuin tähän asti on luultu.

”Löytö on hämmästyttävä, sillä aiemmin ei ole löydetty viitteitä eläinten kuljetuksista näin pitkien matkojen päähän, eikä varsinkaan mehiläisten, joiden kasvattaminen edellyttää erityistä osaamista”, kertoo arkeologi Amihai Mazar.

Mehiläistuntija Gene Kritskyn mukaan italialaisten mehiläisten tuonti Yhdysvaltoihin 1800-luvulla herätti suurta kohua, mutta israelilaiset ­toivat mehiläisiä muualta jo 3 000 vuotta sitten.

Mehiläispesät löydettiin Tel Rehovin kivikautisesta kaupungista jo vuonna 2007, mutta pesien asukkaita on voitu tutkia vasta nyt.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota