Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bedstefars lårben, fløjte

Isoisän reisiluusta tehtiin huilu

Pronssikautisten luiden analyysit kertovat uutta brittien hautatavoista. Tuore tutkimus viittaa siihen, että ajalla 2000–3000 eaa. merkkihenkilöiden tai mahtavien vihollisten luita käytettiin esimerkiksi hautalahjoina.

Shutterstock, Tees Archaeology

Nykyihmisen silmin pronssikauden britit kohtelivat vainajiaan epäkunnioittavasti. 4 500 vuotta sitten jotkut saivat muiden ihmisten luita mukaansa hautaan.

Brittitutkijat ovat todenneet radiohiiliajoituksen avulla, että jotkin luista ovat ihmisten, jotka olivat eläneet kymmeniä tai jopa yli sata vuotta aiemmin kuin henkilöt, jonka haudasta ne löydettiin.

Tässä pronssikautisessa brittihaudassa oli kokonainen ruumis sekä kaksi kalloa ja useita luita muista ruumiista. Muut luut olivat ihmisten, jotka olivat kuolleet kauan ennen henkilöä, jonka hauta oli.

© Tees Archaeology

Luut olivat pyhäinjäännöksiä

”Pronssikauden ihmiset ovat ilmeisesti säästäneet merkittävinä pidettyjen ihmisten luita. He ovat saattaneet olla perheenjäseniä, ystäviä tai vaikkapa vihollisia. Luut olivat eräänlaisia pyhäinjäännöksiä, jotka on säästetty vainajien muistelua varten”, kertoo yksi tutkijoista, professori Thomas Booth Bristolin yliopistosta.

CT-kuvaukset ovat osoittaneet, että luut on puhdistettu huolellisesti – esimerkiksi polttamalla luita nuotiolla tai hautaamalla ne maahan joksikin aikaa.

Reisiluusta oli tehty soitin kaivertamalla se ontoksi. Luuhuilu löytyi 4 500 vuotta vanhasta haudasta läheltä Stonehengeä.

© Wiltshire Museum

Vainajan luita pidettiin esillä

Arkeologi Joanna Brück selittää:

”Joitakin luita tai luunkappaleita käytettiin hautalahjoina, ja toisia saatettiin säilyttää talon lattian alla tai ne pantiin esille taloon.”

Yhdessä tapauksessa luusta oli tehty jonkinlainen huilu, tutkijat kertovat.

Kyseinen luu löytyi Etelä-Englannista läheltä maailmankuulua Stonehengen kivikehää.

”Ilmeisesti pronssikauden ihmiset eivät kavahtaneet ihmisluita samaan tapaan kuin nykyihmiset”, Brück toteaa.

Lue myös:

Arkeologia

Euroopassa oli yhteinen raha jo pronssikaudella

2 minuuttia
Arkeologia

Stonehengen salat paljastuvat vähitellen

2 minuuttia
Arkeologia

Portugalista löytyi Stonehengeä muistuttava monumentti

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota