Shutterstock, Tees Archaeology
Bedstefars lårben, fløjte

Isoisän reisiluusta tehtiin huilu

Pronssikautisten luiden analyysit kertovat uutta brittien hautatavoista. Tuore tutkimus viittaa siihen, että ajalla 2000–3000 eaa. merkkihenkilöiden tai mahtavien vihollisten luita käytettiin esimerkiksi hautalahjoina.

Nykyihmisen silmin pronssikauden britit kohtelivat vainajiaan epäkunnioittavasti. 4 500 vuotta sitten jotkut saivat muiden ihmisten luita mukaansa hautaan.

Brittitutkijat ovat todenneet radiohiiliajoituksen avulla, että jotkin luista ovat ihmisten, jotka olivat eläneet kymmeniä tai jopa yli sata vuotta aiemmin kuin henkilöt, jonka haudasta ne löydettiin.

Tässä pronssikautisessa brittihaudassa oli kokonainen ruumis sekä kaksi kalloa ja useita luita muista ruumiista. Muut luut olivat ihmisten, jotka olivat kuolleet kauan ennen henkilöä, jonka hauta oli.

© Tees Archaeology

Luut olivat pyhäinjäännöksiä

”Pronssikauden ihmiset ovat ilmeisesti säästäneet merkittävinä pidettyjen ihmisten luita. He ovat saattaneet olla perheenjäseniä, ystäviä tai vaikkapa vihollisia. Luut olivat eräänlaisia pyhäinjäännöksiä, jotka on säästetty vainajien muistelua varten”, kertoo yksi tutkijoista, professori Thomas Booth Bristolin yliopistosta.

CT-kuvaukset ovat osoittaneet, että luut on puhdistettu huolellisesti – esimerkiksi polttamalla luita nuotiolla tai hautaamalla ne maahan joksikin aikaa.

Reisiluusta oli tehty soitin kaivertamalla se ontoksi. Luuhuilu löytyi 4 500 vuotta vanhasta haudasta läheltä Stonehengeä.

© Wiltshire Museum

Vainajan luita pidettiin esillä

Arkeologi Joanna Brück selittää:

”Joitakin luita tai luunkappaleita käytettiin hautalahjoina, ja toisia saatettiin säilyttää talon lattian alla tai ne pantiin esille taloon.”

Yhdessä tapauksessa luusta oli tehty jonkinlainen huilu, tutkijat kertovat.

Kyseinen luu löytyi Etelä-Englannista läheltä maailmankuulua Stonehengen kivikehää.

”Ilmeisesti pronssikauden ihmiset eivät kavahtaneet ihmisluita samaan tapaan kuin nykyihmiset”, Brück toteaa.