Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

13,5 kilon kimpale suovoita sekä puinen astia, jossa se oli, on ajoitettu ajalle 360–200 eaa.

© Shutterstock & Museum of Ireland
Kulttuuri - Arkeologia

Irlantilaiset säilöivät voita suohon

Tuoreen tutkimuksen mukaan irlantilaiset säilöivät voita soihin jo 3 500 vuotta sitten. Tapa jatkui ainakin keskiajalle asti.

Voita tiedetään valmistetun jo 2500 eaa., sillä sumerilaisissa kivitauluissa kuvataan voin kirnuamista. Tutkijat eivät kuitenkaan ole olleet varmoja siitä, miten voi saatiin säilymään.

Dublinin University Collegen ja Irlannin kansallismuseon uuden tutkimuksen mukaan Irlannissa säilöttiin voita soissa jo 3 500 vuotta sitten.

Soissa oli oivat olosuhteet

Soiden viileissä, vähähappisissa ja happamissa olosuhteissa voi on pysynyt pitkään tuoreena. Voi upotettiin suohon esimerkiksi suurissa nahalla peitetyissä puuastioissa.

Irlantilaistutkijoiden mukaan voi on saattanut olla suon sylissä useita satoja vuosia, ennen kuin se muuttui siksi kovaksi, syömäkelvottomaksi massaksi, jota viime vuosina on löydetty Irlannin soista. Tutkijat uskovat myös, että joskus voita on saatettu upottaa suohon uhrilahjana tai sitä on kätketty sinne.

Kimpaleet painoivat jopa 60 kiloa

Tutkijat määrittivät hiiliajoituksella kaikkiaan 32 kivettyneen voikimpaleen iän. Raskaimmat tutkituista voikimpaleista painoivat jopa 60 kiloa. Vanhin niistä oli ajalta 1745–1635 eaa., mutta tutkimusten perusteella irlantilaiset säilöivät voita suohon vielä keskiajalla.

Tutkijat selvittivät myös suovoikimpaleiden kemiallista koostumusta varmistaakseen, että kyse oli voista eikä muista eläinrasvoista – ja 32 tutkitusta voikimpaleesta 29 osoittautui maidosta valmistetuksi.

Lue myös:

Arkeologia

Portugalista löytyi Stonehengeä muistuttava monumentti

3 minuuttia
Arkeologia

Maan alta paljastui nekropoli

2 minuuttia
Arkeologia

SOKKI: Irlannin kuningas makasi sisarensa

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota