Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Irlannin kuningas oli yhtä sukurutsainen kuin Egyptin faraot

Useimmissa kulttuureissa läheisten sukulaisten väliset avioliitot ovat tabu. Muinaisessa Irlannissa asia oli toisin.

Shutterstock

Dublinissa sijaitsevan Trinity Collegen arkeologit ja geenitutkijat ovat tutkimustensa jälkeen pystyneet osoittamaan, että Irlantia hallitsi kivikaudella sisäsiittoinen yläluokka.

Tähän tulokseen päädyttiin, kun oli analysoitu 200 000 tonnia painavasta Newgrangen hautamonumentista löydetyt miehen luut. Hautamonumentti rakennettiin yli 5 000 vuotta sitten.

Geenianalyysin tulos yllätti tutkijat täysin. "En ole koskaan nähnyt mitään vastaava", tunnustaa tohtori Lara Cassidy, joka johti tutkimustyötä.

"Perimme kaikki vanhemmiltamme kaksi versiota geeneistä, toisen äidiltä ja toisen isältä. Tämän yksilön versiot olivat äärimmäisen samanlaiset, mikä on selkeä merkki lähisukulaisten lisääntymisestä keskenään", Cassidy selittää raportin tulosta.

Haudasta on löydetty sellaisen miespuolisen vainajan jäännökset, joka oli ilmeisesti syntynyt sisarusten välisestä suhteesta.

Shutterstock

Tutkijat arvelevat, että Newgrangeen haudattu mies oli sisaren ja veljen suhteen hedelmä. Historian aikana tällaisia avioliittoja tiedetään esiintyneen vain yhteiskunnan eliitin keskuudessa, esimerkiksi muinaisen Egyptin hallitsijasuvuissa.

Muista Irlannin kivikautisista haudoista löydettyjen luiden analyysit osoittavat lisäksi, että kyse on todennäköisesti ollut hallitsijasuvusta, joka salli suvun jäsenten avioitua vain keskenään.

Tutkimustulos tukee yllättäen vanhan irlantilaisen, 1000-luvulla muistiin merkityn tarun tapahtumia.

Tarussa kerrotaan irlantilaisesta kuninkaasta, joka makaamalla sisarensa kanssa varmisti, että aurinko nousee joka aamu.

Lue myös:

Rekikoira, Grönlanti, ikivanha
Arkeologia

UUSI LÖYTÖ: Rekikoirat polveutuvat 9 500 vuoden takaa

2 minuuttia
Arkeologia

Kivikauden ihminen osasi sulattaa kuparia

2 minuuttia
Bedstefars lårben, fløjte
Arkeologia

Ihmisten luiden käsittely pronssikaudella hämmästyttää

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota