Shutterstock

Irlannin kuningas oli yhtä sukurutsainen kuin Egyptin faraot

Useimmissa kulttuureissa läheisten sukulaisten väliset avioliitot ovat tabu. Muinaisessa Irlannissa asia oli toisin.

Dublinissa sijaitsevan Trinity Collegen arkeologit ja geenitutkijat ovat tutkimustensa jälkeen pystyneet osoittamaan, että Irlantia hallitsi kivikaudella sisäsiittoinen yläluokka.

Tähän tulokseen päädyttiin, kun oli analysoitu 200 000 tonnia painavasta Newgrangen hautamonumentista löydetyt miehen luut. Hautamonumentti rakennettiin yli 5 000 vuotta sitten.

Geenianalyysin tulos yllätti tutkijat täysin. "En ole koskaan nähnyt mitään vastaava", tunnustaa tohtori Lara Cassidy, joka johti tutkimustyötä.

"Perimme kaikki vanhemmiltamme kaksi versiota geeneistä, toisen äidiltä ja toisen isältä. Tämän yksilön versiot olivat äärimmäisen samanlaiset, mikä on selkeä merkki lähisukulaisten lisääntymisestä keskenään", Cassidy selittää raportin tulosta.

Haudasta on löydetty sellaisen miespuolisen vainajan jäännökset, joka oli ilmeisesti syntynyt sisarusten välisestä suhteesta.

Shutterstock

Tutkijat arvelevat, että Newgrangeen haudattu mies oli sisaren ja veljen suhteen hedelmä. Historian aikana tällaisia avioliittoja tiedetään esiintyneen vain yhteiskunnan eliitin keskuudessa, esimerkiksi muinaisen Egyptin hallitsijasuvuissa.

Muista Irlannin kivikautisista haudoista löydettyjen luiden analyysit osoittavat lisäksi, että kyse on todennäköisesti ollut hallitsijasuvusta, joka salli suvun jäsenten avioitua vain keskenään.

Tutkimustulos tukee yllättäen vanhan irlantilaisen, 1000-luvulla muistiin merkityn tarun tapahtumia.

Tarussa kerrotaan irlantilaisesta kuninkaasta, joka makaamalla sisarensa kanssa varmisti, että aurinko nousee joka aamu.