Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Intiaanit voitelivat keihäänsä majavan takapään eritteellä

6 000 vuotta vanha keihäs ihmetyttää tutkijoita Kanadassa. Intiaanit olivat voidelleet siihen majavan eritettä.

Yukon Government

Jäätikön sulaessa Kanadan Yukonin alueella sen alta paljastuu yhä enemmän muinaisesineitä. Vuonna 2018 arkeologit löysivät keihään, jota alueen alkuasukkaat olivat käyttäneet 6 000 vuotta sitten.

Kun Ottawassa sijaitsevan Kanadan konservointilaitoksen asiantuntijat tutkivat keihään, siitä löytyi useasta kohdasta tahmeaa oranssia ainetta, jota ei heti pystytty tunnistamaan.

Aluksi kanadalaiset asiantuntijat arvelivat, että keihääseen oli voideltu punaista okraa koristeeksi. Tarkemmat analyysit paljastivat, että tahmea massa olikin castoreumia eli haustetta, jota majavat erittävät anaalirauhasistaan.

Keihäs löytyi vuonna 2018 Luoteis-Kanadasta.

© Google Maps

Hauste kävi moneen vaivaan

Haustetta on kautta historian käytetty muun muassa lääkintään. Sen on uskottu parantavan monia vaivoja vatsavaivoista kihtiin, ja sitä on käytetty myös eräänlaisena Viagrana lisäämään sukupuolista kyvykkyyttä.

Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä, miksi keihäs oli voideltu hausteella. Heidän mukaansa yksi mahdollisuus on, että ainetta on käytetty vahvikkeena tai liimana kolmesta koivunoksasta liittämällä valmistetussa keihäässä, sillä sitä löytyi oksien liitoskohdista.

Tutkijat eivät kuitenkaan pidä mahdottomana sitäkään, että majavan eritteellä on ollut jokin uskonnollinen merkitys tai että sitä on käytetty koristeena.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota