Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Inkat hautasivat laamoja elävältä

Etelä-Perusta löytyi viisi erittäin hyvin säilynyttä muumioitunutta laamaa. Löytö vahvistaa jälleen käsitystä inkojen julmista tavoista.

Lidio Valdez

Kanadalaistutkijat kertovat, että 500 vuotta sitten Perussa inkat ilmeisesti hautasivat viisi laamaa elävinä. Laamat löytyivät kaivauksissa Tambo Viejosta, joka sijaitsee 800 kilometriä Limasta etelään.

Eläimet oli koristeltu värikkäillä nauhoilla, eikä niistä ole löydetty mitään merkkejä siitä, että ne olisi surmattu ennen hautaamista.

”En voi todistaa, että ne haudattiin elävältä, mutta kaikesta päätellen niin on tapahtunut”, kaivauksiin osallistunut arkeologi Lidio Valdez kanadalaisesta Calgaryn yliopistosta kertoo.

laamat, inkat

Laamat löytyivät inka-aikaisen (1438–1533) rakennuksen lattian alta. Eläimet olivat muumioituneet kuivassa lepopaikassaan.

© Lidio Valdez

Satoja eläimiä uhrattiin

Inkoille laamat eivät olleet vain elintärkeitä juhtia ja ruuan lähde, vaan niitä pidettiin myös pyhinä. Inkavaltion vuonna 1533 valloittaneet espanjalaiset kertoivat, että inkat tappoivat satoja laamoja juhlissa ja uhreina uskonnollisissa rituaaleissa.

Arkeologit ovat aiemmin löytäneet laamoja, jotka on tapettu ja syöty, mutta Tambo Viejon viisi laamaa ovat ensimmäiset, jotka vaikuttavat selvästi rituaalisesti uhratuilta.

laamat, inkat

Historian elävöittäjät esittävät vuosittain inkojen aikakauden laamauhrauksia.

© Shutterstock

Löytö muistuttaa inkojen lapsiuhrauksia

Espanjalaisvalloittajien mukaan inkat uhrasivat lapsia hautaamalla heidät elävältä kädet ja jalat sidottuina.

Tambo Viejon laamat oli asetettu rakennuksen alle jalat sidottuina ja pää kohti itää – ehkä sieltä aamuisin ilmestyvän auringon jumalan kunniaksi.

Lue myös:

Arkeologia

Lintutarkkailija löysi harvinaisen suuren kulta-aarteen

3 minuuttia
Arkeologia

Perusta löytyi 19 mystistä jumalhahmoa

2 minuuttia
Arkeologia

Nazcan autiomaasta Perusta löytyi 37 metriä pitkä kissa

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota