Lidio Valdez

Inkat hautasivat laamoja elävältä

Etelä-Perusta löytyi viisi erittäin hyvin säilynyttä muumioitunutta laamaa. Löytö vahvistaa jälleen käsitystä inkojen julmista tavoista.

Kanadalaistutkijat kertovat, että 500 vuotta sitten Perussa inkat ilmeisesti hautasivat viisi laamaa elävinä. Laamat löytyivät kaivauksissa Tambo Viejosta, joka sijaitsee 800 kilometriä Limasta etelään.

Eläimet oli koristeltu värikkäillä nauhoilla, eikä niistä ole löydetty mitään merkkejä siitä, että ne olisi surmattu ennen hautaamista.

”En voi todistaa, että ne haudattiin elävältä, mutta kaikesta päätellen niin on tapahtunut”, kaivauksiin osallistunut arkeologi Lidio Valdez kanadalaisesta Calgaryn yliopistosta kertoo.

laamat, inkat

Laamat löytyivät inka-aikaisen (1438–1533) rakennuksen lattian alta. Eläimet olivat muumioituneet kuivassa lepopaikassaan.

© Lidio Valdez

Satoja eläimiä uhrattiin

Inkoille laamat eivät olleet vain elintärkeitä juhtia ja ruuan lähde, vaan niitä pidettiin myös pyhinä. Inkavaltion vuonna 1533 valloittaneet espanjalaiset kertoivat, että inkat tappoivat satoja laamoja juhlissa ja uhreina uskonnollisissa rituaaleissa.

Arkeologit ovat aiemmin löytäneet laamoja, jotka on tapettu ja syöty, mutta Tambo Viejon viisi laamaa ovat ensimmäiset, jotka vaikuttavat selvästi rituaalisesti uhratuilta.

laamat, inkat

Historian elävöittäjät esittävät vuosittain inkojen aikakauden laamauhrauksia.

© Shutterstock

Löytö muistuttaa inkojen lapsiuhrauksia

Espanjalaisvalloittajien mukaan inkat uhrasivat lapsia hautaamalla heidät elävältä kädet ja jalat sidottuina.

Tambo Viejon laamat oli asetettu rakennuksen alle jalat sidottuina ja pää kohti itää – ehkä sieltä aamuisin ilmestyvän auringon jumalan kunniaksi.