Esimerkiksi kalloissa näkyvät työkalujen jäljet viittaavat ihmissyöntiin. Luolasta löytyi kuusi luurankoa, joista kaksi oli aikuisten, neljä lasten.

© Imageselect & Alban Defleur
Kulttuuri - Arkeologia

Ilmastonmuutos ajoi neandertalilaisia kannibalismiin

20 vuotta on ihmetelty, miksi neandertalinihmiset Ranskassa söivät toisiaan. Kaksi tutkijaa uskoo nyt selvittäneensä syyn.

Uuden tutkimuksen mukaan lämpötilan nousu jääkausien välillä 120 000 vuotta sitten johti siihen, että neandertalinihmiset Ranskassa alkoivat syödä omaa lajiaan.

Vuonna 1999 Etelä-Ranskasta luolasta löytyi kuusi neandertalilaisen luurankoa. Niiden luissa oli monia merkkejä ihmissyönnistä, esimerkiksi kivityökalujen jälkiä sekä muiden neandertalilaisten hampaiden jälkiä.

Luurangot ihmetyttivät 20 vuotta

Vastaavia luurankoja on löydetty Kroatiasta, Espanjasta ja Belgiasta, mutta tähän asti ei ole tiedetty, oliko kannibalismi kulttuurista – eli osa jotakin rituaalia – vai epätoivoisen eloonjäämistaistelun tulosta.

Ranskalaiset arkeologit Emmanuel Desclaux ja Alban Defleur analysoivat eläinten luita ja muita jäännöksiä samasta Rhônen laakson luolasta, josta neandertalilaisten jäännökset löytyivät.

Heidän tutkimuksissaan osoittautui merkkejä siitä, että siirtymä jääkaudesta tapahtui hyvin nopeasti: arktinen kylmyys muuttui Rhônen laaksossa lämpimämmiksi olosuhteiksi kuin alueella nykyään vallitsee.

”Kaikki muuttui täysin muutamassa sukupolvessa”, Desclaux selittää.

Ilmaston lämpeneminen oli kuolemantuomio

Ilmaston lämpeneminen merkitsi, että neandertalilaisten pääasialliset ravinnon lähteet – mammutit ja peurat – hävisivät, ja niiden tilalle tuli pieniä jyrsijöitä ja käärmeitä, joista ei riittänyt ravintoa muinaisihmiselle.

Neandertalilaisten luissa näkyy nimittäin myös merkkejä aliravitsemuksesta, mikä viittaa siihen, että he ovat turvautuneet ihmissyöntiin viimeisenä epätoivoisena keinona pysyä hengissä.

Lue myös:

Arkeologia

Neandertalilaiset tekivät taidokkaita koruja

2 minuuttia
Arkeologia

Englannista löytyi tosielämän Asterix

2 minuuttia
Arkeologia

Tutkijat: Neandertalilaiset pitivät toisistaan huolta

2 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!