Brasilialainen tutkija Vinicius Peripato ja hänen tiiminsä ovat löytäneet niin sanotut maaperäkerrostumat LiDAR-tutkalla. Erityinen valotutka toimii siten, että lentokone lähettää lasersäteitä maahan ja mittaa niiden avulla, kuinka korkealla maa on. Näin tutkijat pystyvät havaitsemaan pienetkin muutokset maastossa ja löytämään puiden latvojen alle piilotettuja rakenteita.
Tutkijat käyttivät varmuuden vuoksi myös algoritmia, jota on opetettu ennustamaan satojen tunnettujen maakerrostumien tietojen perusteella, onko uskottavaa, että ihmiset ovat asuneet siellä, missä lasermittausten mukaan on asuttu.
LiDAR-mittausten ja algoritmin yhdistelmä antoi varsin suuren varmuuden siitä, että nämä maanrakennustyöt ovat tosiaan niiden alkuperäisyhteisöjen tekemiä, jotka ovat asuttaneet aluetta 12 000 vuoden ajan.
Asukkaat olivat taitavia maanviljelijöitä. Arkeologit ovat löytäneet todisteita siitä, että täällä on viljelty maissin, jamssin ja kurpitsan kaltaisia kasveja jo 4 500 vuotta sitten.
Menestyksekäs maanviljely synnytti pieniä yhteisöjä, jotka jättivät maisemaan pysyviä jälkiä. LiDAR-teknologia on nyt paljastanut nämä jäljet.
Amazonin alue on täynnä unohdettuja muinaismuistomerkkejä
Löydetyt 24 asuinpaikkaa ovat vasta alkua. Tähän mennessä vain noin 0,08 prosenttia sademetsän kokonaispinta-alasta on tutkittu.
Tutkijat ovat kuitenkin laskeneet uusia havaintoja vastaaviin tutkimuksiin vertaamalla, että Amazonin viidakossa on todennäköisesti 10 272–23 648 muuta rakennelmaa.
Tutkijoiden mukaan havainnot korostavat tarvetta suojella uhanalaista sademetsää.
"On ironista, että nykyaikainen metsänhakkuu poistaa nimenomaan todisteet esikolumbiaanisesta maankäytöstä, sillä nämä ihmiset pystyivät muokkaamaan maisemaa ilman laajamittaista metsänhakkuuta", todettiin tutkimuksessa, joka on luettavissa [Science]-lehdessä (https://www.science.org/doi/10.1126/science.ade2541 {"target":"_blank"}).