Ikivanhat kaiverrokset kuvaavat ehkä tuhoisaa meteoriittisadetta

Tutkijat ovat vuosikymmeniä pohtineet teoriaa, jonka mukaan voimakas meteoriittisade aiheutti muun muassa mammuttien häviämiseen johtaneen ankaran jääkauden. Vasta nyt teorialle on saatu vakuuttavan tuntuisia todisteita.

Meteoriittisade ehkä aiheutti maapallolle jääkauden.

© Shutterstock

Turkissa Göbekli Tepessä sijaitsevan maailman vanhimman temppelin pilariin on kaiverrettu joukko mystisiä kuvioita. Niiden on ajateltu kuvaavan muun muassa eläimiä, joita tutkijat eivät ole pystyneet tunnistamaan.

Edinburghin yliopiston tutkijat ovat nyt keksineet, että symbolit kuvaavat tähtikuvioita – ja kohti Maata tulevaa meteoriiittisadetta.

Kuviot ovat erityisen kiinnostavia siksi, että ne ovat ensimmäinen todiste meteoriittisateesta, jota tutkijat ovat epäilleet mutta jolle he eivät ole aiemmin löytäneet vahvistusta.

Kaiverroksia pylväässä Göbekli Tepen temppelissä Etelä-Turkissa.

© Alistair Coombs

Todisteet puuttuivat

Noin 13 000 vuotta sitten lämpötila maapallolla äkkiä laski voimakkaasti. Siitä alkoi tuhat vuotta kestänyt ankara jääkausi. Sen syy saattoi olla meteoriittisade.

Skotlantilaisyliopiston arkeologit vertasivat temppelin pilarin tähtikuvioita ja niiden sijaintia taivaalla tietokonesimulaatioon, joka näyttää, missä tähtikuviot olivat taivaalla Turkin yllä tuhansia vuosia sitten.

Osoittautui, että pilarin kuviot vastaavat näkymää Turkin tähtitaivaasta 13 000 vuotta sitten.

Mammutit kuolivat

Tutkijat uskovatkin nyt saaneensa todisteita siitä, että Maata koetteli voimakas meteoriittisade 13 000 vuotta sitten.

Se selittäisi myös ankaran jääkauden, jonka uskotaan aiheuttaneen villamammutin kuolemisen sukupuuttoon.

Pilarissa on myös päättömän miehen kuva, jonka uskotaan symbolisoivan meteoriittisateen aiheuttamaa katastrofia ihmisten keskuudessa.