Ikiroudasta paljastui esihistoriallinen hevosen varsa

Siperiasta syvästä kraatterista löytyi kauan aikaa sitten sukupuuttoon kuolleen hevoslajin erittäin hyvin säilynyt varsa.

Pienen hevosen nahka, kaviot ja häntä ovat säilyneet hyvin ikiroudassa 40 000 vuotta.

Venäläiset ja japanilaiset tutkijat löysivät sata metriä syvästä kraatterista esihistoriallisen varsan jäännökset, jotka olivat säilyneet uskomattoman hyvin ikiroudassa, kertoi The Siberian Times.

Väriltään tummanruskea ja säkäkorkeudeltaan noin metrin mittainen varsa oli 2–3 kuukauden ikäinen kuollessaan noin 40 000 vuotta sitten Siperian arolla.

Varsa on erittäin hyvin säilynyt

”Koskaan aiemmin ei ole löydetty näin nuorta ja hyvin säilynyttä muinaishevosta”, kertoi Semjon Grigorjev, Jakutskin mammuttimuseon laboratorion johtaja.

Koska eläimen elimetkin ovat säilyneet, Grigorjev toivoo, että varsan vatsan sisältö paljastaa tutkijoille lisää sen syömästä ravinnosta ja ympäristöstä, jossa se on elänyt.

Eläimen kuolinsyytä ei tiedetä, mutta se saattaa selvitä ruumiinavauksessa. Koska varsassa ei ole havaittavissa mitään ulkoisia vammoja, tutkijat arvelevat sen hukkuneen.

Hevonen kuului jo kauan sitten sukupuuttoon kuolleeseen hevoslajiin nimeltä Equus lenensis eli ”lenanhevonen”. Laji poikkesi geneettisesti alueella nykyään elävistä villihevosista.

Alueelta löytynyt myös mammutti

Batagaikan kraatteri, josta varsa löytyi, syntyi 1960-luvulla, kun suuri maa-alue alkoi vajota ikiroudan sulamisen seurauksena.

Vuosien mittaan roudan sulaessa esiin on tullut muitakin esihistoriallisia eläimiä. Paikalta löytyneen mammutin jäännökset alun perin toivatkin tutkijat alueelle.