Ihmisuhraukset: Kuningas rakensi linnansa ruumiiden päälle

Tutkijat ovat löytäneet kaksi luurankoa Etelä-Koreasta linnan muurien alta. Löytö vahvistaa kansanuskomuksen, jonka mukaan linna pystytettiin ruumiiden päälle, koska sen piti tuoda onnea kuninkaalle ja hänen uudelle linnalleen. Tutkijoiden mukaan uhrit on saatettu haudata elävältä.

Kaksi ihmisen luurankoa löytyi linnan alta Etelä-Koreasta.

© AFP

On tiedetty, että vanha korealainen uskonto on vaatinut myös ihmisuhreja.

Nyt on kuitenkin ensimmäistä kertaa löydetty todisteita kansanuskomukselle, jonka mukaan ihmisiä uhrattiin rakennustöiden yhteydessä, sillä sen uskottiin tuovan onnea rakennukselle. Vanhan linnan alta on löydetty kaksi luurankoa, joista toinen oli kasvot ylöspäin ja toinen sen vieressä puoliksi kyljellään.

Luurangot löytyivät niin sanotun ”Kuulinnan” eli Banwolseongin muurien alta Gyeongjusta Etelä-Korean itäosasta.

Sillan kuningaskunnassa uhrattiin ihmisiä

Luurangot ovat noin 1 400 vuotta vanhoja eli ajalta, jolloin alueella hallitsi Sillan kuningaskunta (57 eaa. – 935 jaa.).

Vielä ei tiedetä, miten uhrit surmattiin ja olivatko he hengissä kun heidät haudattiin.

Tutkijoiden mukaan ruumiissa ei näy vastustelun merkkejä, joten he ovat ehkä olleet kuolleita tai tajuttomia haudattaessa.

Kansanuskomus vahvistui

Gyeongjun kulttuuriperinnön kansallisen tutkimuslaitoksen edustaja Choi Moon-Jung kertoi AFP:lle:

”Kyseessä on ensimmäinen arkeologinen todiste siitä, että ihmisiä uhrattiin talojen, patojen ja muurien rakentamisen yhteydessä, kuten kansanperinne kertoo.”

Luurangot tutkitaan perusteellisesti

Luurankoja odottaa nyt joukko tutkimuksia, muun muassa dna-analyysit, joilla niistä pyritään saamaan lisätietoja.

Tutkimuksilla selvitetään uhrien terveydentilaa, ruokavaliota ja geneettisiä ominaisuuksia. Tutkijat toivovat myös saavansa selville, miten he kuolivat.