Ihmiset olivat ehkä kannibaaleja 10 000 vuotta sitten

Kivikautisista ihmisten luista löytyneet hampaiden ja kivityökalujen jäljet kertovat tutkijoiden mukaan mahdollisesti kannibalismista. Luut löytyivät luolasta Espanjasta.

Luut löytyivät luolasta Espanjasta.

© Emili Aura/Juan V. Morales-Pérez

Puremisen, kivityökalujen ja polttamisen jälkiä ihmisten luissa.

Muun muassa niiden perusteella arkeologit uskovat, että 10 000 vuotta sitten nykyisessä Espanjassa asuneet ihmiset harjoittivat ihmissyöntiä.

Arkeologit tutkivat 30 ihmisten luuta, jotka löytyivät Santa Mairan luolista Itä-Espanjasta. Luut on ajoitettu 9 000–10 000 vuotta vanhoiksi.

Liha irrotettiin kivityökaluilla

Tutkijat eivät vielä tiedä, paloittelivatko ja söivätkö mesoliittisen kivikauden ihmiset toisia ihmisiä esimerkiksi hautajaisrituaalien yhteydessä vai siksi, että muusta ruuasta oli pulaa.

Ihmisten luista löydetyt kivityökalujen jäljet viittaavat joka tapauksessa siihen, että kuolleilta on rikottu luita ja irrotettu lihaa ja sisäelimiä.

Lisäksi luissa oli hampaanjälkiä, joiden on päätelty olevan ihmisten, sillä ne eroavat selvästi petoeläinten hampaiden jäljistä ja vastasivat vertailussa tiedetysti ihmisten hampaiden luihin jättämiä jälkiä.

Merkit ovat selvät

Tutkijat etsivät yleensä luista tiettyjä tunnusmerkkejä selvittäessään, onko kysymys ihmissyönnistä.

Espanjasta löydetyissä 30 luussa kaikki nämä merkit ovat nähtävissä – esimerkiksi selvät hampaanjäljet ja kivityökalujen jättämät jäljet.

Tapaus on ensimmäinen varteenotettava todiste ihmissyönnistä Länsi-Euroopan Välimeren maissa.