Herkkulöytö: Naparetkikunnalta syömättä jäänyt kakku näyttää yhä tuoreelta

Arkeologiryhmä yllättyi melkoisesti, kun napajäätiköltä löytyi yli sata vuotta vanha hedelmäkakku. Kaiken kukkuraksi leivonnainen näytti aivan syömäkelpoiselta.

Tältä näyttää kuolematon kakku, jota kukaan ei ole vielä tohtinut maistaa.

© Antarctic Heritage Trust

Englantilaiset ovat olleet jo pitkään mieltyneitä hedelmäkakkuihin – ja tarinat kertovat perintökakuista, joita on nautittu useiden sukupolvien ajan. Oikein säilytettynä hedelmäkakun säilyvyyden pitäisi olla huippuluokkaa.

Etelämantereella vastikään tehty löytö viittaa siihen, että tarinoissa voi olla vinha perä. Antarctic Heritage Trustin arkeologiryhmä löysi pienen peltirasian ja sen sisältä koskemattoman hedelmäkakun, jonka valmistaja on maineikas englantilainen Huntley & Palmers.

Kakku peltirasiassaan.

© Antarctic Heritage Trust

Naparetkikunnan eväitä

Tutkijaryhmä on vuodesta 2016 lähtien kaivanut Cape Adaren tienoota ja löytänyt sieltä jo noin 1500 artefaktia, ja nyt siis myös ikivanhan hedelmäkakun.

Se löytyi hyllyltä mökistä, jota brittikapteeni Robert Falcon Scottin Terra Nova -retkikunta käytti taukotupanaan vuonna 1911, ja tutkijat uskovat kakun jääneen mökkiin juuri heiltä.

Retkikunnan jäsenistä yksikään ei selvinnyt matkasta hengissä. Vain miehiltä syömättä jäänyt kakku kesti napaseudun säissä.

© Granger/Polfoto

Hedelmäkakku on yhä suosittu eväs

Antarctic Heritage Trustin Lizzie Meek sanoo, että hedelmäkakku oli varsin järkevä naparetkikunnan matkaeväs.

"Kakku oli ihanteellinen eväs. Se sisältää paljon energiaa ja on siksi täydellinen naparetkieväs. Myös modernit retkikunnat ottavat usein mukaan hedelmäkakkua.”

Saa nähdä, uskaltaako kukaan iskeä hampaitaan kakkuvanhukseen.