Hedebyn talot on rekonstruoitu arkeologisten löytöjen perusteella.

© Shutterstock & Imageselect

Hedebyn viikinkikaupunki pääsi kulttuuriperintölistalle

UNESCO on nostanut 1200 vuotta vanhan viikinkikaupungin Rooman Colosseumin ja Egyptin pyramidien rinnalle.

keskiviikko 11. heinäkuuta 2018 teksti Pernille Mogensen

Viikinkien kauppakaupungin jäännökset Pohjois-Saksassa ovat niin ainutlaatuiset, että alue on hyväksytty YK:n maailmanperintöluetteloon. 

Päätöksen teki YK:n maailmanperintökomitea, jossa on edustajia 21 maasta. 

Hedebyn lisäksi luetteloon hyväksyttiin vanha tanskalainen Dannevirke-puolustusrakennelma, joka suojeli Tanskan rajoja 400-luvulta vuoteen 1864. 

Tärkeä viikinkiajan tutkimukselle

UNESCO perustelee Hedebyn valintaa muun muassa sillä, että vanhalla kaupunkialueella on jäännöksiä yli tuhat vuotta vanhasta satamasta sekä teistä, kirkoista ja muista rakennuksista. Alueen lukuisat arkeologiset löydöt ovat tehneet siitä keskeisen paikan viikinkiajan tutkimukselle.

Pääsy maailmanperintöluetteloon todennäköisesti lisää Hedebyn kävijämääriä, ja Saksa on nyt velvoitettu suojelemaan ja hoitamaan raunioita.

Jopa 2000 asukkaan Hedeby oli 800-luvulta vuoteen 1050 Pohjois-Euroopan suurin kaupunki. Kaivausten perusteella tiedetään, että se oli tiheään rakennettu ja että kadut oli päällystetty lankuilla.

Klikkaa kuvan eri kohtia ja katso, miten sijainti teki Hedebystä vauraan.

Kaupunki poltettiin

Kaupungin keskeinen sijainti vesistöjen lähellä sekä tärkeän kauppatien varrella teki siitä solmukohdan, jonne saapui kauppiaita kaikista maailmankolkista. Se oli myös keskeisessä osassa viikinkien välisissä valtataisteluissa.

Vuonna 1050 Norjan kuningas Harald Ankara poltti kaupungin, minkä jälkeen sieltä paenneet asukkaat perustivat Schleswigin kaupungin.

Hedeby löi omia rahojaan, joita on löydetty pitkienkin matkojen takaa. Kuvan kolikko on 900-luvulta. Siihen on kuvattu kauppalaiva, ja se on löydetty Birkan viikinkikaupungista Ruotsista.

© Getty Images

UNESCOn maailmanperintöluettelo

  • YK:n alainen UNESCO on vuodesta 1972 lähtien toiminut maailman ainutlaatuisen kulttuuriperinnön, kuten paikkojen, kaupunkien, rakennusten ja monumenttien, tunnistamiseksi ja suojelemiseksi. Arvokkaaksi kulttuuriperinnöksi katsotut paikat lisätään UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

  • Luetteloon pääsy merkitsee, että valtio, jossa kohde sijaitsee, on velvollinen suojelemaan ja ylläpitämäään sitä. Jollei se ole mahdollista, UNESCO voi myöntää valtiolle taloudellista tukea.

  • Maailmanperintöluettelossa on yli tuhat kohdetta eri puolilta maailmaa. Suomessa luettelossa ovat muun muassa vanha Rauma sekä Suomenlinna ja niin sanottu Struven ketju.

  • 193 maata on ratifioinut UNESCOn maailmanperintösopimuksen. 

Hedebyn kaivauksissa on löydetty paljon esineitä vierailta mailta. Tämä kultainen riipus on peräisin Rooman valtakunnasta. Kauppiaat myivät kaupungissa silkkiä Kiinasta, viiniä Ranskasta ja mausteita Lähi-idästä.

© Getty Images

Viikinkiaika on kiehtovaa aikaa Pohjolan historiassa. HISTORIA-lehdessä on siksi usein artikkeleita maailmankuuluista pohjanmiehistä. Tartu nyt tilaisuuteen ja tilaa lehti, niin saat viikinkitarinat suoraan kotiovellesi – ja lisäksi saat vapaavalintaisen lahjan. 

Ehkä sinua kiinnostaa...