Harvinainen kolikko kertoo kristittyjen ja muslimien välisestä sodasta

Tanskasta löytyi satoja vuosia vanha kolikko, joka kertoo uskonsodista keskiajan Espanjassa.

Kultakolikon etu- ja taustapuoli.

© Sydvestjyske Museer

45-vuotias arkeologian harrastaja löysi metallinilmaisimellaan 800 vuotta vanhan kultakolikon pellosta Tanskasta Gørdingistä läheltä Riben kaupunkia.

Kolikko on peräisin Espanjasta, ja se on ainoa laatuaan: sen etupuolelle on kaiverrettu kristittyjen risti arabialaisten kirjainmerkkien ympäröimänä.

Muslimit hallitsivat Espanjaa

Islaminuskoiset maurit hallitsivat suurta osaa Pyreneiden niemimaasta 700-luvulta vuoteen 1492 asti. Se johti konflikteihin kristittyjen naapurien, esimerkiksi Kastilian kuninkaan Alfonso VIII:n (1155–1214) kanssa.

Nyt löydetty kolikko on lyöty Alfonson hallintokaupungissa Toledossa vuonna 1180. Noihin aikoihin Alfonso onnistui valtaamaan monia muslimien alueita, joilla asui runsaasti arabiaa puhuvia ja kirjoittavia sekä islaminuskoa harjoittavia ihmisiä.

Napsauta kuvaa ja tutustu kolikon etupuolen kaiverroksiin:

Raha oli propagandaväline

Alfonso on ehkä lyöttänyt kolikoita korostaakseen valtaansa. Kolikoita on kautta aikojen käytetty viestintä- ja propagandavälineinä.

Rooman valtakunnassa uusi keisari lyötti omalla kuvallaan varustettuja kolikoita ilmoittaakseen nousseensa valtaan.

Ehkäpä Alfonso on myös yrittänyt käännyttää valloittamiensa alueiden asukkaita kristinuskoon: hän kirjoitutti kolikkoon arabialaisilla kirjaimilla, että vain ”uskovat ja kastetut pelastuvat”.

Ei tiedetä, miten kolikko päätyi Tanskaan, mutta mahdollisesti se on kulkeutunut sinne Espanjassa käyneiden skandinaavisten pyhiinvaeltajien mukana.

Kolikko on nyt Tanskan kansallismuseon hallussa.