Harvinainen gladiaattoriseinämaalaus hätkähdyttää

Maalaus löytyi rakennuksesta, jossa on mahdollisesti toiminut hurjien – ja haluttujen – gladiaattorien kantapaikka.

Seinämaalaus löytyi rakennuksesta, joka on arkeologien mukaan ollut ehkä kapakka.

© AFP Photo/Press Office of The Pompei Archaeological Park/Ritzau Scanpix

Pompejin rauniokaupungista Italiasta on löytynyt erittäin realistinen gladiaattoritaistelua kuvaava seinämaalaus.

Lähes 2 000 vuotta vanha maalaus kuvaa kahden gladiaattorityypin – murmillon ja thraexin – välisen taistelun loppuhetkiä.

Realistista verenvuodatusta

Maalauksessa thraex on menettänyt kilpensä ja vuotaa verta, kun taas murmillo näyttää olevan voimissaan ja haavoittumaton.

”Erityisen mielenkiintoista on se, miten realistisesti maalauksessa kuvataan hävinneen gladiaattorin verta vuotavat haavat esimerkiksi hänen ranteessaan ja rinnassaan”, Pompejin arkeologisen alueen johtaja Massimo Osanna kertoi uutistoimistoille.

Gladiaattorien kantakapakka

Seinämaalaus löytyi rakennuksesta, joka on arkeologien mukaan ilmeisesti ollut kapakka. Rakennus sijaitsi lähellä gladiaattorien kasarmia, ja Osannan mukaan se on voinut olla gladiaattorien kantapaikka, jonka yläkerrassa majaili prostituoituja.

Gladiaattorit olivat aikansa seksisymboleja, ja Pompejista on löytynyt paljon seinäkirjoituksia, joissa heitä ja heidän valloituksiaan ylistettiin.

”Thraex [gladiaattori] Celadus saa tytöt huokailemaan”, lukee yhdessä seinäkirjoituksessa.

Myös yläluokan naisia kiinnosti

Gladiaattorit olivat lähteiden perusteella suosittuja myös yläluokan naisten keskuudessa näiden aviosäädystä riippumatta. Suhde gladiaattoriin, joka kuului roomalaisen yhteiskunnan sosiaalisessa asteikossa alempaan kastiin, kiehtoi sopimattomuudessaan monia.

Roomalainen satiirikko Juvenalis kertoo pilkallisesti roomalaisesta senaattorin vaimosta, joka pakeni gladiaattorin kanssa Egyptiin. Mies oli iäkäs eikä edes kovin komea:

”Mutta hän oli gladiaattori, ja hehän vaikuttavat kaikki Adonikselta. Naiset rakastavat miekkaa”, Juvenalis ilkkui.