Harrastelijat löysivät harvinaisen pronssiaarteen

Norjalaisveljekset löysivät metallinilmaisimilla 24 pronssikirvestä, jotka ovat noin 3 000 vuotta vanhoja. Arkeologin mukaan löytö on Skandinaviassa harvinainen.

Joakim ja Jørgen Korstad löysivät 24 pronssista kirveenterää pellolta Trondheimin läheltä.

© Jørgen Korstad

Veljekset Joakim ja Jørgen Korstad ovat kolunneet uupumatta peltoa Hegran kylässä Norjassa 44 kilometrin päässä Trondheimista.

Heidän metallinilmaisimensa ovat piipanneet kerta toisensa jälkeen, sillä he ovat löytäneet pellolta 24 pronssista kirveenterää, keihäänkärjen ja veitsen. Lisäksi he ovat löytäneet kappaleen, joka saattaa olla peräisin pronssisesta lur-torvesta.

Veljekset tekivät ensimmäisen löytönsä pellolta tammikuussa ja viimeisimmän huhtikuun lopulla. Jo löydettyään ensimmäisen esineen he ottivat yhteyttä arkeologi Eirik Solheimiin, joka välittömästi eristi alueen.

Löytö osoittautui arkeologisesti arvokkaaksi.

Ehkä uhri jumalille

Solheim arvoi löytöjen olevan peräisin ajalta 1100–500 eaa. eli myöhäispronssikaudelta.

Kyseessä on niin sanottu kätkölöytö, mikä tarkoittaa, että esineet on tarkoituksella kätketty maahan eikä niitä ole pantu sinne ihmisen hautaamisen yhteydessä. Esineet on saatettu kätkeä maahan väliaikaisesti säilytettäväksi tai ne on uhrattu jumalille.

Kumpikin voi olla mahdollista tämän löydön yhteydessä, sanoi arkeologi Merete Moe Henriksen Norjan teknis-luonnontieteellisestä yliopistosta (NTTNU).

Ei aikaisempia todisteita

Näin paljon pronssikirveitä ei ole koskaan aiemmin löydetty yhdestä paikasta Norjasta, ja se on harvinaista myös koko Skandinaviassa, Merete Moe Henriksen kertoo.

Arkeologit ovat pitkään arvelleet, että Trondheimin lähellä on elänyt ihmisiä noin 3 000 vuotta sitten, mutta siitä ei ole aikaisemmin löydetty todisteita.