Konserveringscenter Vejle
Guldsmykke med indgravering

Harrastaja-arkeologi löysi mahtiaarteen Tanskasta

Metallinilmaisin-aloittelija teki Tanskan historian merkittävimpiin kuuluvan kultalöydön.

Metallinilmaisinharrastusta aloittelevat saavat olla yleensä tyytyväisiä löytäessään vanhan kolikon tai hevosenkengän. Ole Ginnerup Schytz löysi kuitenkin jotain aivan uskomatonta tutkiessaan uudella metallinilmaisimellaan ystävänsä peltoa Jellingin kaupungin lähistöllä Tanskassa.

Hän pääsi nimittäin Tanskan historian suurimpaan lukeutuvan kultalöydön jäljille, ja sen jälkeen Vejlen museoiden arkeologit kaivoivat löydön esille.

Maasta paljastui yksi upea kultaesine toisensa jälkeen: roomalaisia kultakolikoita, joista oli tehty hienoja koruja, koristeellisia kultamedaljonkeja sekä riimukirjoituksia ja kuvia pohjoismaisesta mytologiasta.

Kätkettiin ilmastokatastrofin jälkeen

Mahtava aarre on aikanaan ollut valtavan arvokas, ja ilmeisesti joku mahtimies on kaivanut sen maahan pitkätalossa 500-luvulla jaa.

”Vain joku, joka kuului yhteisön ehdottomaan kärkeen, on voinut koota tällaisen aarteen”, tutkimusjohtaja Mads Ravn Vejlen museoista kertoo.

©

Kela magnetisoi aarteen

Arkeologit arvelevat, että aarre haudattiin maahan vuoden 536 jaa. jälkeen, sillä tuona vuonna sattunut tulivuorenpurkaus johti maailmanlaajuiseen ilmastokatastrofiin.

Seurannut nälänhätä johti levottomuuksiin ja sotiin, ja arvoesineitä kätkettiin maahan turvaan roistoilta tai uhrilahjoina, joilla yritettiin lepytellä jumalia.