Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hampaiden kalina vei transsiin kivikaudella

Hikihän siinä tuli, kun suomalaistutkija testasi teoriaansa kulumista kivikautisissa hirvenhampaissa.

Tom Björklund/University of Helsinki

Kivikaudella pohjoisen ihmiset koristautuivat hirvenhampailla, ja esimerkiksi Venäjän Peurasaaren kivikautisista haudoista on löydetty runsaasti hirvenhampaista tehtyjä koruja. Tutkijat halusivat selvittää tarkemmin korujen merkitystä 5 000–10 000 vuotta sitten eläneille ihmisille ja oliko esimerkiksi niiden tuottamalla äänellä jokin merkitys.

Monissa hirvenhampaissa oli samantyyppisiä kulumia, jotka tutkittiin ensin tarkasti mikroskoopilla. Tutkija Riitta Rainio Helsingin yliopistosta päätti selvittää, olivatko kulumat saattaneet syntyä esimerkiksi ihmisen tanssiessa hirvenhampailla koristellussa vaatteessa.

Rainio pukeutui nahkaiseen vaatteeseen, johon oli ommeltu riveittäin hirvenhampaita, ja tanssi sitten yli kuusi tuntia saadakseen selville, syntyikö hampaisiin näin samanlaisia kulumia kuin kivikautisissa hirvenhampaissa oli. Tanssimisen jälkeen hampaat tutkittiin mikroskoopin alla.

Katso, miten tutkija tanssi kuusi tuntia:

Hampaat soivat eri tavoin

Koe osoitti, että tanssiessa hirvenhampaisiin tulleet kulumat vastasivat kivikauden haudoista löydettyjen hampaiden kulumia. Rainio havaitsi lisäksi, että erilaisilla hampailla voitiin saada aikaan erikorkuisia ja -tyyppisiä ääniä.

Kivikaudella koruhampaiden kilinän ja kalinan tarkoitus saattoi olla johdattaa tanssiva ihminen transsiin ja yhteyteen henkien kanssa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota