Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

ISIS on pommittanut Syyriassa Palmyran rauniokaupugissa antiikin temppeleitä ja järjestänyt julkisia muinaisjäännösten tuhoamisesityksiä. Kuvassa ISISin jäsen tuhoaa ihmisjoukon edessä vanhoja patsaita.

Kulttuuri - Arkeologia

Halvat kamerat pelastavat Syyrian arkeologiset aarteet

Oxfordin ja Harvardin tutkijat aikovat kylvää Syyriaan halpoja 3D-kameroita. Tavoitteena on dokumentoida maan arkeologisia aarteita, jotta ne voidaan luoda uudelleen, jos ISIS-järjestö tuhoaa ne.

Arkeologit sotaan ISISiä vastaan

Kuuluisten Oxfordin ja Harvardin yliopiston arkeologit eivät aio enää jäädä sivustakatsojiksi, kun ääri-islamistisen ISIS-järjestön jäsenet tuhoavat Syyrian arkeologisia aarteita.
Tutkijoilla on kunnianhimoinen suunnitelma siitä, miten muinaisjäännökset voidaan säilyttää jälkipolville: he haluavat “hukuttaa Lähi-idän tuhansiin halpoihin 3D-kameroihin ja yhteistyössä sikäläisten asukkaiden kanssa valokuvata niin monta historiallisesti merkittävää kohdetta kuin vain on mahdollista”.

Tavoitteena 20 miljoonaa kuvaa

Hanke – joka on tähän mennessä kerännyt jo 2,7 miljoonaa euroa – on saanut pontta erityisesti ISISin tuhottua 2 000 vuotta vanhan Baal Shaminin temppelin Palmyran rauniokaupungissa elokuussa. Hanketta johtaa Oxfordissa toimiva Digitaalisen arkeologian tutkimuslaitos, jonka tavoitteena on kerätä viisi miljoonaa kuvaa ennen vuodenvaihdetta.

Kuvauskohteeksi käyvät niin suuret palatsit kuin ruukut ja kolikotkin, jotka on kuvattava useista eri kulmista. Sen jälkeen kuvat pitää siirtää verkkotietokantaan. Vuoteen 2017 mennessä on määrä kerätä yli 20 miljoonaa kuvaa.

3D-tulostimet pelastavat historian

“Palmyrasta on tulossa ISISin historianvastaisen sodan symboli. Jos ISIS saa luvan tuhota ja kirjoittaa uudelleen kokonaisen seudun historian, me kaikki kärsimme kalliin ja peruuttamattoman tappion. Toivoa kuitenkin on. Jos pystymme siirtämään menneisyydestä tehdyt tallenteet digitaaliseen maailmaan, ne ovat vandaalien ja terroristeien ulottumattomissa”, sanoo hanketta johtava Roger Michel. Michelin mukaan tutkijat voivat käyttää uusia 3D-tulostustekniikoita historiallisten esineiden luomiseen uudelleen, jos terroristit tuhoavat ne. Teoriassa menetelmällä voitaisiin rakentaa uudelleen jopa kokonaisia rakennuksia.

Ensimmäiset kamerat ovat jo matkalla

Ensimmäiset kamerat salakuljetetaan Syyriaan jo tämän kuun lopulla irakilaisten arkeologien avulla. Ajan mittaan brittiläiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat toivovat voivansa laajentaa hanketta myös Libanoniin, Iraniin, Jemeniin, Afganistaniin ja Turkkiin.

Lue laaja artikkeli Lähi-idän uhanalaisista kulttuuriaarteista HISTORIAn numerosta 17, joka ilmestyy 5. marraskuuta 2015.
Siinä kerrotaan, miten alueen historiallisia aarteita on tuhoutunut viime vuosina ennennäkemätöntä vauhtia.

Lue myös:

Arkeologia

Maan alta paljastui druiditemppeleitä

3 minuuttia
Arkeologia

Arkeologisia aarteita tuhoutuu jään sulaessa

2 minuuttia
Keramiikka-astiat iänmääritys arkeologia
Arkeologia

Muinaiset ruuanjäämät auttavat ratkaisemaan arkeologisen ongelman

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota