Graffiti kirjoittaa Pompejin historiaa uusiksi

Pompejista talon seinästä löydetty kirjoitus voi antaa vastauksen pitkäaikaiseen kiistaan siitä, minä päivänä tarkalleen Vesuvius-tulivuori purkautui ja hautasi kaupungin tuhkaan.

Pompejista löydetyssä seinäkirjoituksessa on teksti: ”17. lokakuuta hän söi aivan liikaa.”

© Parco Archeologico di Pompei

Historioitsijat ja arkeologit ovat yksimielisiä siitä, että Pompeji tuhoutui Vesuviuksen purkautuessa vuonna 79, mutta tarkasta päivämäärästä on kiistelty ainakin 1800-luvulta asti. Nyt kaupungista on löytynyt graffiti, joka saattaa ratkaista kiistan.

Löytö on ristiriidassa lähteiden kanssa

Tärkein lähde tapahtumiin on ollut roomalainen historioitsija Plinius nuorempi, joka kirjoitti niistä noin 25 vuotta Pompejin tuhon jälkeen. Pliniuksen mukaan purkaus tapahtui 24. elokuuta, mutta esimerkiksi kaupungista löydetyt granaattiomenat, rypäleet ja muut syksyiset sadonkorjuutuotteet viittaavat siihen, että kaupunki ei tuhoutunut kesällä.

Pliniuksen kirjoitus tunnetaan vain lukuisista kopioiduista tai käännetyistä teksteistä, minkä vuoksi monet asiantuntijat ovat epäilleet, että päivämäärään on jossakin vaiheessa tullut virhe.

Remonttimies voi ratkaista kiistan

Pompejilaisesta remontin alla olleesta talosta nyt löydetty latinankielinen seinäkirjoitus on yksi tähän asti vakuuttavimmista todisteista siitä, että päivämäärä on muuttunut matkan varrella. Suoraan käännettynä kirjoituksessa lukee: ”17. lokakuuta hän söi aivan liikaa.”

Ei tiedetä, kuka tekstin on kirjoittanut ja keneen se viittaa, mutta todennäköisesti kirjoittaja on ollut joku taloa remontoineista työläisistä. Tekstissä ei mainita vuotta, mutta koska se on kirjoitettu hiilellä, jonka jälki häviää nopeasti, kirjoitus ei ole tutkijoiden mukaan voinut olla seinässä pitkään ennen tulivuorenpurkausta.

Arkeologien mukaan seinäkirjoituksen perusteella on siis todennäköistä, että Vesuvius purkautui 24. lokakuuta.